Brabant wil e-biketraining voor senioren in elke gemeente

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Volgend jaar willen de Brabantse overheden in elke gemeente een e-biketraining voor senioren organiseren. In de regio NoordoostBrabant wordt gekeken welke training effectief is en hoe deze het best georganiseerd kan worden.

Op 25 juni start een e-fietstraining in Boekel, georganiseerd door de GGA (gebiedgerichte aanpak) Noordoost Brabant in samenwerking met de Fietsschool van de Fietsersbond. Eerder dit voorjaar werd in samenwerking met adviesbureau SOAB een e-biketraining georganiseerd in Uden. GGA-coördinator Rian Snijder: ‘We gaan beide dagen evalueren, de effectiviteit onderzoeken en dan bekijken hoe we een uitvoerbaar plan kunnen maken voor een training in alle 67 Brabantse gemeenten. Ook de ouderenbonden zijn daarbij betrokken.’

Verkeersveiligheidsjaar

2013, is in Brabant uitgeroepen tot het verkeersveiligheidsjaar van de fietser. Deze risicogroep staat een jaar lang centraal onder het motto ‘Maak van de nul een punt’. Vooral fietsende senioren zijn de laatste jaren naar voren gekomen als een kwetsbare groep.

 

66 senioren voor fietstraining

De Brabantse senioren blijken wel zin te hebben in een e-fietstraining. Maar liefst 66 senioren meldden zich in één week tijd aan voor de training in Boekel, terwijl er maar plaats was voor 35 deelnemers.

De training kent verschillende onderdelen zoals het kennismaken met de e-fiets, goed afstellen, een behendigheidsparcours en een fietstocht langs potentieel lastige situaties. Een fietsenmaker laat verschillende modellen en soorten e-bikes zien. Snijder: ‘Veel senioren hebben fysieke beperkingen en de keuze voor de juiste fiets en goed afstellen zijn dan zeer belangrijk. Zo is het bijvoorbeeld soms verstandig dat mensen gemakkelijk met beide voeten bij de grond kunnen.’

Meer over het verkeersveiligheidsbeleid in Brabant

 
Auteur: Karin Broer

Maar liefst 66 senioren meldden zich in één week tijd aan voor de training in Boekel, terwijl er maar plaats was voor 35 deelnemers.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.