Brabant in actie voor nul verkeersdoden

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Op 25 locaties in Brabant is de aftrap gegeven voor de campagne ‘NUL verkeersdoden Brabant’. Met de campagne worden weggebruikers bewuster gemaakt van hun eigen rol in het verkeer, om zo het aantal verkeersdoden terug te dringen.

Jaarlijks vallen er 120 verkeersdoden in Brabant. Veel ongevallen ontstaan op een moment van onoplettendheid, door tijdens het autorijden te telefoneren, fietsverlichting vergeten te repareren of een voetganger niet voor te laten gaan bij een zebrapad. De campagne ‘NUL verkeersdoden Brabant’ is een initiatief van provincie Noord-Brabant en wordt ondersteund door Brabantse gemeenten, SRE, GGA’s, politie, Rijkswaterstaat, VVN-afdelingen, ondernemers, instellingen en scholen. Volgens het Brabants Verkeersveiligheidsplan 2012-2016 ligt de focus de komende jaren op de grootste risicogroepen, zo staan in 2013 de fietsers centraal. 

Acties voor verkeersveiligheid

In de afgelopen weken werden inwoners van Brabant opgeroepen om een actie te bedenken om veiligheid in het verkeer onder de aandacht te brengen. In totaal werden 45 acties op de speciale website geplaatst. Tijdens de actiedag op 3 november kon iedereen deelnemen aan één van deze acties. In een aantal gemeenten werd de bandenspanning en profieldiepte van autobanden gecontroleerd, fietsers konden gratis hun defecte fietsverlichting laten repareren en mensen konden in een vrachtwagen om de dode hoek te ervaren. In Oss mochten jongeren die net hun rijbewijs hadden in een vrachtwagen de openbare weg op om te ervaren hoeveel of hoe weinig een vrachtwagenchauffeur ziet. Op de A50 bij Veghel hield de politie extra snelheidscontroles en wees hardrijders op de gevaren van te hard rijden.

Prijsuitreiking

Een juryprijs voor de beste actie ging naar scoutinggroep Jeanne d’Arc uit Halteren voor de training ‘Fiets Veilig’ die zij bedachten om (jeugdige) fietsers te informeren over het risico van fietsen met muziek in de oren, bellen of sms’en tijdens het fietsen. De prijs bestaat uit extra ondersteuning bij de uitvoer van de actie.

De publieksprijzen voor de acties met de meeste stemmen van het publiek gingen naar:

1. VVN Helmond met ‘Scholieren en wijkbewoners voeren zelf snelheidscontroles uit!’

2. Team Alert met ‘Voorlichtingsproject Witte Waas: over drugs en alcohol in het verkeer’ 

3. Verkeerswerkgroep van basisschool NHJ met ‘Vianenstraat Veilig’

4. Qmap met de app die oproept tot extra oplettendheid

5. Gemeente Breda met de app ‘Positive drive’ voor beloning van goed verkeersgedrag

 
Auteur: Julia Breeuwsma

Winnaars van de beste acties om de veiligheid in het verkeer onder de aandacht te brengen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.