Borden bij spitsstroken aangepast

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De borden bij de spitsstroken zijn aangepast. De dubbele onderborden bij spitsstroken ('bij gesloten spitsstrook' en '06-19h') zijn vervangen door de vernieuwde spitsstrookborden. Deze borden geven de juiste snelheid aan bij een open dan wel bij een gesloten spitsstrook.

Van 1 september 2012 tot april 2013 werd deze functie vervuld door tijdelijke borden. Om technische en logistieke redenen was dat bij de verhoging van de maximumsnelheid op 1 september 2012 niet haalbaar. Daarom heeft RWS vanaf het begin besloten om met tijdelijke borden te werken.

ANWB en Rijkswaterstaat tevreden
Zowel Rijkswaterstaat als ANWB zijn blij dat de dubbele onderborden tot het verleden behoren. Beide organisaties kregen veel meldingen van weggebruikers binnen. Reden voor de ANWB om een meldpunt te starten. De reacties die daar binnenkwamen, heeft de ANWB aan de minister van Infrastructuur en Milieu aangeboden.

Alleen de afwijking
Snelheidsborden geven alleen afwijkingen aan van de maximumsnelheid. De aanpassing aan spitsstrookborden was nodig, omdat sinds 1 september 2012 een maximale snelheid geldt van 130 km/uur. Het getal '120' en het tijdvenster '06-19h' kwamen echter niet voor op de oude spitsstrookborden. Tot 1 september 2012 was 120 km/uur immers de maximumsnelheid en bestonden er geen tijdvensters.

Tijdrovende klus
Het aanpassen van deze borden was een tijdrovende operatie. Niet alleen de borden moesten worden aangepast, maar ook de achterliggende techniek in de verkeerscentrales van Rijkswaterstaat.

 
Auteur: Joske van Lith

Vanaf nu tonen de spitsstrookborden (ook wel kantelwalsborden of rotatiepanelen genoemd) de benodigde informatie, inclusief het tijdvenster (06-19h).

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.