BobSport-campagne scoort in kantine

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het aantal bestuurders dat vanaf de sportkantine zonder drank op gaat rijden, is het afgelopen jaar toegenomen; van 74,4 naar 80,9 procent. Het aandeel zware drinkers (met een promillage van 0,8 of meer) is afgenomen van 5,3 naar 2,6 procent.

Dat blijkt uit de evaluatie van de BobSport-campagne, die door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, decentrale overheden en de georganiseerde sport bij voetbal-, hockey-, tennis- en korfbalclubs in vijf provincies is gehouden.

Bobcampagne
De Bobcampagne werd in de sportkantines gehouden, om het rijden onder invloed na kantinebezoek terug te dringen. De pilots werden gehouden in Fryslân, Zeeland, Flevoland (gemeenten Almere, Urk en Zeewolde), Gelderland (stadsregio Arnhem-Nijmegen) en Zuid-Holland (Leidse regio en Duin- en Bollenstreek)

Uit een nulmeting in 2011, waarbij 6695 blaastesten werden gehouden bij 205 sportclubs, bleek dat de overgrote meerderheid (82 procent) die na een bezoek aan de kantine achter het stuur kroop, geheel of bijna nuchter was. Een op de tien vertrekkende automobilisten (9,5%) zat echter met een promillage van 0,5 of meer boven de wettelijke alcohollimiet. In de periode april – medio juni 2012 heeft een herhaling plaatsgevonden van de vrijwillige blaastesten onder vertrekkende kantinebezoekers. Deze 1-meting is verricht volgens dezelfde methodiek als de 0-meting en in totaal zijn er 7.774 blaastesten afgenomen.

Samenrijden

Insteek van de campagne was om het samenrijden te bevorderen. Uit de evaluatie blijkt, dat het aantal samenrijders in de pilotperiode is afgenomen, van 47 naar 45 procent. In 2012 heeft 83,5 procent van de samenrijders helemaal niets gedronken, in 2011 was dit nog 78,1procent. Onder alleenrijders is de toename van het aandeel bestuurders met 0,00 promille iets sterker; van 70,5 naar 77,7 procent. Voor zowel de alleenrijders als de samenrijders geldt dat het percentage zware drinkers (0,8 promille of meer) afneemt.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.