Bob-campagne in sportkantine

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Bo
Bob gaat de sportkantine in, om het rijden onder invloed na kantinebezoek terug te dringen.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, decentrale overheden en de georganiseerde sport willen bezoekers van voetbal-, hockey-, tennis- en korfbalclubs in vijf provincies aansporen om alcoholvrij te rijden en met elkaar af te spreken wie als de Bob zijn sportvrienden veilig naar huis brengt.

Regionale pilots
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincies, NOC*NSF en de betrokken bonden (KNVB, KNHB, KNKV en KNLTB) hebben besloten regionale pilots te houden om de Bob-gedachte ook in de sportwereld een vaste plaats te geven. De pilots vinden plaats in Fryslân, Zeeland, Flevoland (gemeenten Almere, Urk en Zeewolde), Gelderland (stadsregio Arnhem-Nijmegen) en Zuid-Holland (Leidse regio en Duin- en Bollenstreek)

1 op 10 met alcohol op achter stuur
Uit een nulmeting eerder dit jaar, waarbij bij 205 sportclubs verdeeld over het land op vrijwillige basis zo’n 7000 blaastesten zijn afgenomen, blijkt dat de overgrote meerderheid (82 procent) die na een bezoek aan de kantine achter het stuur kruipt, is geheel of bijna nuchter. Een op de tien vertrekkende automobilisten (9,5%) zit echter met een promillage van 0,5 of meer boven de wettelijke alcohollimiet. Kantinebezoekers die met passagiers in de auto naar huis rijden blijken vaker (bijna) nuchter dan bezoekers die alleen in de auto rijden.  

Samenrijden stimuleren
Omdat kantinebezoekers die met passagiers in de auto naar huis rijden vaker (bijna) nuchter dan bezoekers die alleen in de auto rijden, staat het stimuleren van samenrijden op basis van de Bob-afspraak centraal in de pilot. Daarbij wordt de slogan ‘100% Bob, 0% op’ gebruikt. Clubs in de pilotregio’s krijgen een pakket met sportspecifieke voorlichtingsmaterialen, zoals posters en spandoeken. Politiekorpsen in de pilotregio’s houden tijdens de pilot extra alcoholcontroles in de omgeving van sportcomplexen.

 
Auteur: Joske van Lith

De Bob-campagne gaat de sportkantine in

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.