BNG zoekt grootschalige energiebesparende openbare verlichtingprojecten

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De BNG (bank van en voor overheden en instellingen voor het maatschappelijk belang) is op zoek naar enkele concrete openbare verlichtingprojecten in gemeenten en provincies, om op basis hiervan een financiële regeling in te richten.

Bij grootschalige, energiebesparende maatregelen wordt gedacht aan maatregelen die tezamen minstens 2.500.000 euro aan investeringen van de gemeente of provincie vragen.

Financieringsregeling

Energiebesparende maatregelen in de openbare verlichting – zoals het toepassen van led en het mogelijk maken van dimmen – hebben als groot voordeel dat ze de structurele kosten van de openbare verlichting verlagen. Gemeenten en provincies hoeven daardoor structureel minder geld voor de openbare verlichting uit te trekken. Daar staan de investeringskosten van de energiebesparende maatregelen tegenover. Op verzoek van Agentschap NL werkt de BNG aan een financieringsregeling voor openbare verlichting, die het mogelijk maakt dat gemeenten en provincies de investeringskosten voor energiebesparende maatregelen niet in één keer hoeven te betalen, maar deze kunnen spreiden over 10 tot 15 jaar. Op deze wijze kunnen de investeringskosten voor de energiebesparende maatregelen uit het reguliere budget voor het beheer en onderhoud van de openbare verlichting betaald worden. Na het afbetalen van de investeringskosten zijn de structurele kosten voor de openbare verlichting voor de gemeente of provincie lager geworden.

Bijeenkomst

Op 1 maart houdt Agentschap NL en de BNG in Utrecht de bijeenkomst Financiering van investeringen in de openbare verlichting. De bijeenkomst is bedoeld voor gemeenten en provincies die grootschalige energiebesparende investeringen in de openbare verlichting willen doen, maar nog niet weten hoe ze deze moeten financieren.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.