Blind Color vecht voor kleurenblindproof verkeerssysteem

woensdag 12 september 2012
timer 3 min

Bij zo’n 700.000 kleurenblinden in Nederland functioneert één van de drie pigmenten (rood, groen en blauw) in het oog niet of slecht, waardoor bijna alle kleuren anders worden waargenomen. Kleurenblinden missen daardoor soms essentiële (waarschuwings)signalen in het verkeer. Concrete risicocijfers daarover ontbreken.

Meinard Noothoven van Goor, zelf kleurenblind, voert vanuit zijn bureau Blind Color een onaflatende strijd voor een kleurenblindenproof verkeerssysteem. Nieuwe, vrijblijvende en wettelijke mogelijkheden daartoe komen nu in zicht.

‘Als kleurenblinde weet je niet wat je niet ziet’, legt Noothoven van Goor uit. Hij noemt als voorbeeld de verrassing toen hij als kind – nadat hij ‘met zijn vader in de Morris-Oxford’ de Alpen kruiste – in Italië de kleuren van verkeersborden zag omdat daar de kleurvlakken al waren gescheiden door witte biezen. Deze toepassing die al veel problemen voor kleurenblinden oplost, wordt vanaf 1 oktober mogelijk door een wijziging in het Reglement Verkeersregels en Verkeertekens (RVV). Deze wijziging heeft een vrijblijvend karakter omdat het aan de individuele wegbeheerders is om te bepalen of en wanneer deze borden worden geplaatst.

Veel kleurenblinden realiseren zich niet dat de echte oorzaak van een ‘bijna-ongeluk’ vaak hun handicap is, aldus Noothoven van Goor. In het onderzoeksrapport van het Verwey-Jonkerinstituut ‘Een onnodige handicap’ (2010 in opdracht van Blind Color) staat onder meer een lijst met 24 problemen in het verkeer waar kleurenblinden mee te maken hebben. Die variëren van; bij ongelukken wordt nooit geïnformeerd of het slachtoffer of de veroorzaker kleurenblind is of was, tot aan: kleurenblinden kunnen de aanduiding ‘Politie Stop’ niet zien, evenals de matrixborden met een rood kruis die een rijstrook afkruisen. Bij de Spoorwegen heeft Noothoven van Goor overigens succes geboekt: ‘de rode knipperlichten bij spoorovergangen zijn door oranjerode leds vervangen, zodat deze sindsdien ook voor alle kleurenblinden knipperen als een trein nadert’.

Wettelijke rechten

In het Verwey-Jonkerrapport stellen de onderzoekers dat ‘een kleurenblinde functionele kleuren in het verkeer kan proberen af te dwingen via de wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte’ (Wgbh/cz), maar dat ‘het beter zou zijn als het belang wordt ingezien en functionele kleuren altijd kleurenblind-proof worden uitgevoerd’.

 

Noothoven van Goor verwacht nieuwe, wettelijke mogelijkheden na ondertekening door Nederland van het ‘Gehandicapten Verdrag’. ‘Dan kan een kleurenblinde beroepschauffeur bijvoorbeeld naar de rechter stappen omdat hij, in het verkeer, gekleurde informatie niet kan waarnemen. Met deze wettelijke mogelijkheden is de vrijblijvendheid over en is het wachten op het eerste (proef)proces, met mogelijk grote gevolgen.

Dat er nog veel specialistische kennis ontbreekt over de consequenties van kleurenblindheid in het verkeer bij de verkeerskennisinstituten’, verbaast Noothoven van Goor. ‘Nog afgezien van de vraag of men zich daar realiseert, dat optimale kleurselectie en consequente dubbele codering grote bijdragen kunnen leveren aan de verkeersveiligheid tegen verwaarloosbare kosten. Kleur is zo vanzelfsprekend, dat er bij kleurselectie voor functionele toepassingen uiterst slordig mee wordt omgegaan, dit in flagrante tegenstelling tot de doorgaans kritische kleurselectie bij de aanschaf van kleren en bij inrichting van huizen.’

Veel kleurenblinden zien geen rood, vaak onhandig maar soms zelfs gevaarlijk in het verkeer. Een witte bies die kleurvakken scheidt op verkeersborden lost voor kleurenblinden al veel problemen op.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Als kleurenblinde kan ik niet zeggen welke kleuren of combinaties daarin een rol spelen. Rood, groen bruin en blauw-paars zijn voor mij het moeilijkst terwijl bepaling van teinten onmogelijk is.
Wat mij veelal stoort is dat bij wegenkaarten, manuals,grafieken e.d kleur wordt gebruikt voor uitleg terwijl dit ook met ( toegevoegde ) tekenjes kan. Waar ik mij bijzonder aan erger en veel moeite mee heb is de ( voor mij veelal niet herkenbare ) groenstrook op 80/ 100 km wegmarkering omdat veelal het verschil niet te zien is.
De groenstrook is millieu belastend, vervagend,onderhoudsgevoelig en kostbaar, waar nog kleurverschil bijkomt, afhankelijk van nieuw of bestaand wegdek. Dat zou ook te realiseren zijn met af en toe een katteoog of andere makering te plaatsen. Ik ben aangewezen of op de af en toe vermelding van 100 of op aangeven van mijn vrouw.
Hulpeloos ben ik bovendien met kleding kopen of combinaties daarvan te bepalen omdat ik vanwege onherkenbaarheid geen enkele notie heb van bij elkaar passende kleuren, wat met een vaste nummering b.v. Zou zijn op te lossen. Ik ben verheugd dat ik mijn handicap nu kan delen daar dit in mijn optiek eigenlijk nooit ter sprake kwam.
Reactie wordt dan ook zeer op prijs gesteld en op medewerking kan worden gerekend.

Beste heer Noothoven- v. Goor,
Wat doet u zeer goed werk voor mensen met een
kleurenblindheid. !!!!
Zelf heb ik in het onderwijs vele kinderen meegemaakt met deze handicap.
Ook in boeken en folders hebben deze mensen vaak een probleem met zichtbaaheid of vewarring.
Ik geef nog steeds schilderles en gebruik vaak de kleurentest.
Bedankt voor u werk.
Omdat ik ook niet alle kleuren zie noem ik het kleurenzwak
Ik wil wel helpen in "Blind Color"
Ik was aangenaam verrast bij het lezen van het artikel van de heer Van Goor. Voor mij zijn de kleuren rood, groen, bruin en paars-blauw het moeilijks. Bij de gemeente De Fryske Marren heb ik meegedaan aan een test waarbij de deelnemers mochten aangeven welke kleuren het beste zichtbaar waren op bv de afvalkalender en bouwgrond te koop, deze zijn hier ook op aangepast, maar daarna horen we jammer genoeg niets meer.

Ik ben ook kleurenblind groen-rood-bruin. Mijn probleem is dat de openbare verlichting vaak oranjeachtig gekleurd is. Als je dan een grote kruising nadert waar de verkeerslichten uitsluitend boven de weg hangen, dan zie ik die als ze op oranje of rood staan aan voor verlichting van de openbare weg. Ze sluiten dan immers aan op de rest van de verlichting langs de weg. Beter is de openbare verlichting in de nabijheid van een kruising een witte kleur te geven, dan zien kleurenblinden het veel beter. Eventueel ook een witte rand om de verkeerslichten helpt.

Is er al een algemene check op verkeerslichten, verkeerstekens en verkeersborden op de zichtbaarheid voor kleurenblinden? Minstens 600.000 Nederlanders behoren tot die groep. Blinden en slechtzienden worden wel betrokken bij verkeersaaanpassingen. Waarom wij niet?

Geachte heer Noothoven van Goor,
Berry den Brinker attendeerde mij op uw expertise. Als Commissielid van KUBES (Kunst voor blinden en slechtzienden) werd mij gevraagd input te leveren over plattegronden voor kleurenblinden. Wij hebben die expertise in mindere mate in huis. Kunt u mij raden waar ik die wel kan vinden?
Met vriendelijke groet, Anneke Kuilman

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.