Big Data op het NVC

donderdag 27 oktober 2016
timer 2 min

Modelled Car Data en een bereikbaarheidsscore per woning. Deze twee onderwerpen over Big Data komen op 3 november aan bod tijdens het Nationaal verkeerskundecongres in Zwolle. Hieronder een samenvatting van de onderliggende papers.

De nieuwe databron: Modelled Car Data
Bas van der Bijl en Niels Henkens, Sweco Nederland B.V.,
presenteren een nieuwe databron voor verkeersinformatie: Modelled Car Data.

Verkeersinformatie wordt steeds belangrijker, zowel voor evaluatiestudies als voor realtime verkeersmanagement. Evaluatiestudies worden al lange tijd uitgevoerd en geven op basis van verkeersdata inzicht in bijvoorbeeld het effect van genomen maatregelen of de prestatie van het wegennet. Zowel de beschikbaarheid als de behoefte aan data neemt de laatste jaren snel toe. Er zijn meerdere databronnen, variërend van meetlussen tot Floating Car Data.


Elke databron heeft zijn eigen voor- en nadelen. Tijdens deze presentatie wordt een nieuwe databron geïntroduceerd, gebaseerd op datafusie: Modelled Car Data (MCD). Zowel de werking als de totstandkoming van deze nieuwe databron wordt beschreven. MCD is een realtime verkeersmodel dat reeds beschikbare data fuseert, zodat individuele voertuigen door een netwerk gevolgd kunnen worden. Hierdoor is er minder fysieke verkeersmonitoring nodig, terwijl er meer verkeersinformatie beschikbaar komt.

Inzicht in bereikbaarheid: naar een score per woning
Maartje van Reedt Dortland, Peter de Jong en Martin Bruinewoud, Kadaster laten zien wat er mogelijk is met (open)data en leveren daarnaast graag input voor discussie over bruikbare tools voor meer inzicht in bereikbaarheid.

laten zien wat er mogelijk is met (open)data en leveren daarnaast graag input voor discussie over bruikbare tools voor meer inzicht in bereikbaarheid.

 

Het Kadaster heeft een verkenning gedaan naar de ontwikkeling van een bereikbaarheidsscore per woning. Deze score is gericht op de bereikbaarheid van voorzieningen. Er komt steeds meer (geografische) open data beschikbaar, waarmee toepassingen met extra toegevoegde waarde gemaakt kunnen worden. Daarnaast wordt er snelle software ontwikkeld die berekeningen kan doen met grote hoeveelheden data.


Een doelgroepenonderzoek leidde tot de conclusie dat er behoefte is aan een dergelijke score. Uit een inventarisatie van beschikbare data kwam naar voren dat van een redelijk aantal soorten voorzieningen de locatie beschikbaar is, waarmee een score berekend zou kunnen worden. De categorisering van zo’n score is gebaseerd op literatuuronderzoek naar afstanden per voorziening die mensen met een bepaald vervoermiddel bezoeken.

Nationaal verkeerskundecongres 2016 | Sessies en Programma
Bekijk alle sessies op: www.nationaalverkeerskundecongres.nl/sessies
Meer weten? Bekijk het programma of reserveer alvast een plek.

 
Auteur: Else Adriaans

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.