Betere bereikbaarheid in regio Groningen-Assen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op 24 juni is een convenant ondertekend door de werkgevers, de landelijke Taskforce Mobiliteitsmanagement, de provincies Groningen en Drenthe, de gemeenten Groningen en Assen en de Regio Groningen-Assen. Doelstelling van het Regionaal Convenant Mobiliteitsmanagement Regio Groningen-Assen is 5 procent minder autokilometers tijdens de spits in en rond Groningen.

Met de ondertekening zeggen de samenwerkende partijen 'ja' tegen maatregelen om de automobiliteit in het woon-werkverkeer met 10 procent terug te dringen. Daarmee vermindert het totale autoverkeer tijdens de spits in de Regio Groningen-Assen met vijf procent. Private en publieke partijen hebben nu de krachten gebundeld om samen uitvoering te geven aan het mobiliteitsmanagement aldus de Taskforce.

Maatregelen
Elke werkgever bepaalt zelf welke maatregelen worden ingezet om het woon-werkverkeer van zijn medewerkers te reduceren. Er kunnen bijvoorbeeld afspraken worden gemaakt over het 'nieuwe werken', waarbij werknemers gestimuleerd en ondersteund worden om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. Maar ook maatregelen zoals e-conferencing (internetvergaderen), parkeermanagement (parkeren vanuit transferia en P+R) en persoonlijk mobiliteitsbudget in plaats van reiskostenvergoeding vallen binnen het convenant. De maatregelen, die uiterlijk in 2013 ingevoerd moeten zijn, moeten een structurele gedragsverandering teweeg brengen bij medewerkers met als gevolg minder autoverkeer in de spits.

Bereikbaarheid regio
De kern van de bereikbaarheidsproblemen liggen in en rond de stad Groningen. De sleutel voor de oplossing ligt in een breder gebied, waaronder Assen. Mobiliteitsmanagement wordt daarom ingezet voor de gehele Regio Groningen-Assen.
Behalve dat mobiliteitsmanagement blijvend bijdraagt aan het oplossen van de bereikbaarheidsproblemen, biedt het ook een bijdrage aan het verminderen van de overlast die zal ontstaan tijdens de uitvoering van grote projecten, zoals de Zuidelijke Ringweg Groningen.

Het Regionaal Convenant Mobiliteitsmanagement Regio Groningen-Assen maakt onderdeel uit van het bereikbaarheidsprogramma van de regio. Dit programma zorgt er voor dat de regio nu en in de toekomst bereikbaar blijft. Voor de uitvoering van het programma wordt fors geïnvesteerd in hoogwaardig openbaar vervoer, transferia, fietsroutes en de auto-infrastructuur.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.