Beter benutten van openbaar vervoer in Randstad

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Uit onderzoek van OV-bureau Randstad blijkt dat het openbaar vervoer veel beter kan worden benut als de belangrijke werk- en studielocaties in de Randstad snel en met hoge frequentie te bereiken zijn.

Uit het rapport ‘Kiezen voor Kwaliteit’ blijkt dat dit is te realiseren door te kiezen voor een beperkt aantal ov-poorten in de nabijheid van grote werk- en onderwijsconcentraties. Snel lokaal vervoer zoals metro en sneltram moet dan bij die ov-poorten perfect aansluiten op de trein.

Steun voor aanbevelingen
De aanbevelingen uit het rapport worden gesteund door bestuurders van de grote steden, provincies, stadsregio’s uit de Randstad, het ministerie van IenM, NS en ProRail, meldt OV-bureau Randstad. Bestuurlijk trekker van het OV-bureau Randstad is Ingrid de Bondt, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland.

Spoorboekloos reizen
Het openbaar vervoer is voor de spitsreiziger pas echt aantrekkelijk als hij spoorboekloos kan reizen. Om spoorboekloos te reizen zijn in de spits 6 intercity’s en 6 sprinters per uur nodig op de belangrijkste corridors in de Randstad. Het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) voorziet in spoorboekloos reizen naar de grote werk- en onderwijsconcentraties, maar staat vanwege de bezuinigingen onder druk. De ambitie van de bestuurders vraagt dus om een voortvarende uitvoering van PHS.

Verbondenheid van ov-poorten
De ov-poorten zijn goed met elkaar verbonden door intercity’s, net als met andere belangrijke centra in de rest van het land .

Voor Amsterdam zijn de ov-poorten station Zuid en Centraal Station gedurende de hele dag en de stations Sloterdijk, Amstel en Bijlmer in de spits.

Voor Rotterdam zijn het de stations Centraal en Blaak als OV-poorten gedurende de hele dag.

Utrecht heeft het Centraal Station als ov-poort en verbindt Vaartsche Rijn en Bilthoven met hoogwaardige tram- en busverbindingen met de Uithof. Dit verbetert de bereikbaarheid van de Uithof en ontlast Utrecht Centraal.

Randstadinitiatief
Het onderzoek bouwt voort op dat van de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes uit mei 2012 waarin hij er voor pleit de afstemming tussen trein en het Amsterdamse openbaar vervoer ingrijpend te verbeteren. De staatssecretaris van IenM heeft in januari aangegeven die aanbevelingen te betrekken in de Lange Termijn Spooragenda. Nu ligt er dus een Randstadinitiatief.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Ov-poorten in de Randstad moeten goed met elkaar verbonden zijn door intercity’s, net als met andere belangrijke centra in de rest van het land (Foto: OV-bureau Randstad)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.