'Bereikbaarheidsmakelaar' slaat vleugels uit naar Zuidas

dinsdag 21 september 2004
timer 3 min

Vervoermanagement is passé, locatiebereikbaarheid is 'in'. Welke knelpunten ervaren bedrijven zélf in zowel woon-werk als zakelijk verkeer en welke mouw kan daar samen met werkgevers aan worden gepast? Dat is de essentie van de 'bereikbaarheidsmakelaar', een nieuwe bottom-up-benadering waarmee 'Verkeer.advies' in Noord-Holland het begrip 'locatiebereikbaarheid' handen en voeten geeft om vermijdbaar autoverkeer tegen te gaan.

Vraaggestuurd te werk gaan, bedrijven enthousiasmeren en ze soms met duwen, trekken en sleuren helpen bij het implementeren van vervoersoplossingen', zo typeert Verkeer.advies-directeur Wouter Verkerk de nieuwe aanpak. Na het succes met de Westpoortbus (inzet van speciale bussen voor vervoer van inmiddels achthonderd werknemers naar tien bedrijven in het slecht ontsloten Amsterdamse havengebied), richt Verkeer.advies zich nu met diezelfde koppelmentaliteit op de Zuidas en Amsterdam-Zuidoost.
'Verkeer.advies' is de handelsnaam van de Stichting Vervoermanagement Noord-Holland. Met een jaarbudget van negen ton, opgebracht door provincie, ROA en Kamer van Koophandel, gaat Verkeer.advies de boer op om vervoersproblemen bij bedrijven, instellingen of een heel gebied, te analyseren en oplossingen te bedenken. In de analyse- en ontwikkelfase is de dienstverlening gratis. Zodra concrete maatregelen worden getroffen, moeten bedrijven de portemonnee trekken. Sterker nog: binnen maximaal drie jaar moet voor levenskrachtig gebleken initiatieven een eigen, aparte organisatievorm op poten worden gezet.
Met de bereikbaarheidsmakelaar als vraaggestuurde vorm onderscheidt Verkeer.advies zich, voor zover Verkerk weet, van ‘vervoermanagement’ elders in den lande. De accentverschuiving naar locatiebereikbaarheid en de problemen die bedrijven daar ondervinden is niet alleen concreter en effectiever, maar sluit ook beter aan bij de nieuwe vorm van overheidsfinanciering van 'vervoermanagement'. Worden Verkeer.advies en andere vervoermanagementorganisaties nu nog betaald uit doorgeschoven, geoormerkte gelden van Verkeer en Waterstaat, vanaf 2005 gaat die geldstroom op in een nieuwe departementale doeluitkering. 'Vervoermanagement' komt daarmee uit de luwte en moet binnen provincies en kaderwetgebieden zelf het budget verdienen en waarmaken.
Successen
Hoeveel autokilometers in Noord-Holland dankzij bemoeienis van Verkeer.advies tot nu toe in concreto zijn uitgespaard, weet Verkerk niet. Behalve naar de Westpoortbus verwijst hij onder meer naar successen die met het bedrijfsvervoerplan voor de gemeente Alkmaar werden geboekt. Eerder dit jaar bleek dat het solo-autogebruik door ambtenaren dankzij allerlei stimulansen was gehalveerd van 33 naar 15,5 procent, terwijl tegelijkertijd het ov-gebruik groeide van 11 naar 18,6 procent.
Kennismaken met de bereikbaarheidsmakelaar kan via de site: www.verkeeradvies.nl, die niet alleen een portal is met verwijzingen naar vormen van dienstverlening en projecten, maar waarop tevens de brochure 'WoonWerkWegWijzer' in gedigitaliseerde vorm beschikbaar is.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.