Bellen tijdens fietsen verhoogt ongevalsrisico
In het rapport ‘Het gebruik van draagbare media-apparatuur en mobiele telefoons tijdens het fietsen’ zijn resultaten opgenomen van een online vragenlijstonderzoek onder 2553 Nederlandse fietsers. Doel was om de intensiteit en wijze van gebruik van draagbare mediaspelers en mobiele telefoons bij Nederlandse fietsers in kaart te brengen, en om de mogelijke gevolgen van dit gebruik en andere afleidende factoren voor de verkeersveiligheid vast te stellen.
Risicofactor
Uit het onderzoek is moeilijk te concluderen hoeveel groter de kans is op een ongeval als fietsers bellen of naar muziek luisteren. Duidelijk is wel dat het apparatuurgebruik een risicofactor is, die onafhankelijk van andere risicofactoren zoals leeftijd en het fietsen, in riskante situaties effect heeft. Het zijn vooral de jongeren (75 procent) die tijdens het fietsen bellen/naar muziek luisteren.
De SWOV schat het risico op een fietsongeval een factor 1.3 hoger voor een fietser die wel belt/naar muziek luistert dan een fietser die dat niet doet. Bij fietsongevallen met letsel speelt bij 3-4 procent telefoongebruik een rol. Andere bronnen van afleiding worden 3 tot 4 keer vaker gemeld bij fietsongevallen.
Aanbeveling
De SWOV adviseert om jongere fietsers via voorlichting en educatie te laten beseffen dat gebruik van apparatuur op de fiets een risicoverhogende factor is. De SWOV beveelt aan om dit probleem serieus te gaan nemen, maar meent tevens dat de gegevens van dit onderzoek nog onvoldoende informatie bieden om bijvoorbeeld voor of tegen een wettelijk verbod op apparatuurgebruik tijdens het fietsen te pleiten. Daarvoor is verder onderzoek nodig.
Auteur: Joske van Lith
Mobiel bellen op de fiets verhoogt het risico op een ongeval
Reactie plaatsen •