Belgische weggebruiker kent niet alle verkeersregels even goed

vrijdag 18 december 2015
timer 3 min
Be
Belgische weggebruikers hebben een wisselende kennis van verkeersregels. Regels rond openbaar vervoer worden grotendeels goed beantwoord. Vragen over fietsen op rotondes of voorrangsregels voor fietsers zijn slecht bekend. Dit en meer blijkt uit de zesde editie van De Grote Belgische Verkeersquiz. Deze quiz is een online wedstrijd waarmee weggebruikers hun verkeerskennis kunnen testen en bijspijkeren en telde dit jaar 80.203 deelnemers. De wedstrijd werd gehouden van 19 oktober tot 30 november.

Meer dan 46.000 spelers beantwoordden minstens 14 van de 20 vragen goed en konden meedingen naar een van de tientallen prijzen. De quiz is een initiatief van de VSV, Vlaamse Stichting Verkeerskunde, in samenwerking met de Vlaamse overheid en met de steun van Ethias, Het Nieuwsblad, Radio 1, DATS 24 en Zita.be.

Kennis algemene verkeersregels kan beter
Vragen die betrekking hadden op openbaar vervoer en milieu werden met 76 procent correcte antwoorden het vaakst juist beantwoord, terwijl vragen over algemene verkeersregels slechts 56 procent correcte antwoorden telden. Ook de kennis over uitrusting en techniek en regels betreffende kwetsbare weggebruikers kan met respectievelijk 62,2 en 63,1 procent correcte antwoorden een stuk beter.

Tot de slechtst beantwoorde vragen horen onder meer de veiligste plaats om te fietsen op een rotonde zonder fietspad (minder dan 1 op 5 weet dat je in dat geval het beste in het midden van de rijbaan fietst), of de voorrangsregeling voor fietsers op een fietsoversteekplaats (slechts iets meer dan 1 op 4 weet dat een fietser daar enkel voorrang heeft als hij al aan het oversteken is).

Een overzicht van de best beantwoorde vragen:

  • Moet je je richtingaanwijzer gebruiken als je een parkeerplaats wilt verlaten? (correct antwoord: Ja, altijd - 96,8 procent correcte antwoorden)
  • Mag je je gsm opnemen als je aan het fietsen bent? (correct antwoord: Neen - 94,2 procent correcte antwoorden)
  • Hoe snel mag je maximaal rijden op een autosnelweg? (correct antwoord: 120 km/uur - 93,8 procent correcte antwoorden)
  • Wat betekent dit verkeersbord? (correct antwoord: Opgelet slipgevaar door een glibberig wegdek - 93,3 procent correcte antwoorden)
  • Wat is trajectcontrole? (correct antwoord: Een controle van de gemiddelde snelheid over langere afstand - 93,2 procent correcte antwoorden)

Een overzicht van de slechtst beantwoorde vragen:

  • Je rijdt met de auto en claxonneert even kort om de bestuurder voor je te waarschuwen dat je hem gaat inhalen. Mag dat? (correct antwoord: Ja dat mag, maar alleen buiten de bebouwde kom – 16,0 procent correcte antwoorden)
  • Waar fiets je best op een rotonde zonder rijstroken als er geen fietspad is? (correct antwoord: In het midden van de rijbaan - 18,8 procent correcte antwoorden)
  • Je wilt oversteken met de fiets. Mag je fietsen op het zebrapad? (correct antwoord: Ja, maar je hebt geen voorrang - 21,8 procent correcte antwoorden)
  • Wat mag de auto op deze plaats doen? (rijbaan met fietssuggestiestrook) (correct antwoord: Stilstaan en parkeren - 25,2 procent correcte antwoorden)
  • Heeft een fietser voorrang op een oversteekplaats voor fietsers? (correct antwoord: Ja, maar alleen als hij al aan het oversteken is op die plaats – 27,1 procent correcte antwoorden)

Bedrijven
Evenals vorig jaar konden bedrijven de quiz aanbieden aan hun werknemers via een gepersonaliseerd webadres. 167 bedrijven hebben van die mogelijkheid gebruik gemaakt, samen goed voor 10.300 unieke deelnemers die de quiz volledig hebben uitgespeeld.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.