Belgische tolplannen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

België heeft plannen voor een elektronisch tolvignet voor personenauto’s van de duur van 10 dagen, 2 maanden en 1 jaar. Ook buitenlanders gaan betalen. De prijzen van de vignetten zijn nog niet bekend. Binnenkort besluit België op welke manier de tol wordt ingevoerd.

Het in te voeren tolvignet geldt niet alleen op de snelwegen, maar ook op de gewestelijke N-wegen. Het bedrag ligt naar verwachting tussen 7 euro voor een dagje uit tot 100 euro voor een jaarvignet. Het vignet verkrijgen en betalen gaat via internet. Een sticker op de voorruit is niet nodig. De tolheffing wordt voor Belgische ingezetenen op een later moment verrekend met de wegenbelasting.

ANWB fel tegen
De ANWB vraagt actie van het kabinet om de plannen voor een Belgisch tolvignet bij de Belgische collega-ministers van tafel te krijgen. De drie zuidelijke provincies Brabant, Limburg en Zeeland hebben grote zorgen over de gevolgen van de voorgenomen tolplannen. De ANWB is tegen de tol die iedereen, die wel eens door België rijdt op extra kosten jaagt.

De bond vindt het onterecht dat wegen waar voor betaald is nu onder tolregime worden gebracht. Ook is er voor automobilisten geen tolvrij alternatief omdat de tol ook buiten de autosnelwegen wordt geheven. Daarnaast is de toeristenbond tegen verdere wildgroei van tolsystemen en stickers om door Europa te rijden.

De ANWB heeft een speciale webpagina aangemaakt waar leden hun reactie kunnen geven.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Nederlanders gaan tol betalen in België (Foto: ANWB / anwb.nl)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.