België kiest op 23 juni nieuwe Fietssteden en -gemeenten

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op 23 juni wordt bekend welke drie Vlaamse steden en gemeenten zich officieel Fietsgemeente/Fietsstad 2015 mogen noemen. Negen steden en gemeenten zijn daarvoor eerder dit jaar genomineerd door een vakjury onder leiding van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Nieuw dit jaar is dat ook het publiek een drie publieksprijzen toekent.

Met de verkiezing Fietsgemeente/Fietsstad 2015 willen de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Ben Weyts, de VSV en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken steden en gemeenten aansporen om te zorgen voor veiliger en sneller fietsverkeer door een goed lokaal fietsbeleid te voeren.

Uit 34 kandidaatsteden en –gemeenten werden in januari van dit jaar 9 genomineerden geselecteerd, onderverdeeld in drie categorieën op basis van het inwonertal: Antwerpen, Gent, Sint-Niklaas, Deinze, Kontich, Sint-Truiden, Boechout, Kampenhout en Oosterzele. Na een veldonderzoek kiest een vakjury per categorie één winnaar die de officiële titel Fietsgemeente/Fietsstad 2015 mag dragen.

Nieuw dit jaar is dat er ook publieksprijzen worden toegekend, naast de drie winnaars die door de vakjury worden gekozen. Met de Publieksprijs krijgen ook de fietsers zelf de kans om hun favoriete fietsgemeenten en –steden in Vlaanderen te belonen. Alle Vlaamse steden en gemeenten komen voor de publieksprijs in aanmerking. Stemmen kan via www.fietsgemeente2015.be.

De winnaars van de Fietsstad/gemeente krijgen vanwege de Vlaamse overheid een subsidie van 50.000 euro om te investeren in fietsvoorzieningen. Bij de eerste Fietsgemeente/Fietsstadverkiezing in 2012 ging de officiële titel naar Antwerpen, Mortsel en Boechout. Op 23 juni maakt Vlaams minister Weyts bekend welke drie steden en gemeenten zich officieel Fietsgemeente/Fietsstad 2015 mogen noemen en welke drie de publiekprijs in de wacht slepen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.