Begroting IenM: 5,2 miljard voor weg en spoor

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) investeert in 2014 10,3 miljard euro in een bereikbaar, leefbaar en veilig Nederland. Hiervan is 2,8 miljard euro bestemd voor wegen, 2,4 miljard euro voor het spoor en 0,9 miljard euro voor vaarwegen.

De begroting voor 2014 laat zeven prioriteiten zien, de zogenoemde Deltabeslissingen. Deze omvatten de Roadmap Klimaat, Van Afval naar Grondstof, grote wegprojecten in economische belangrijke gebieden, de Lange Termijn Spooragenda, de Omgevingswet en selectieve groei van Schiphol.

Extra investeringen in bestaande wegen
Het ministerie investeert ruim 34 miljoen euro in luchtvaart en trekt vanaf 2015 ook 300 miljoen euro extra uit voor een betere benutting van bestaande wegen,  spoor en vaarwegen. Het gaat dan bijvoorbeeld om alternatieve vormen van vervoer, spitsmijdprojecten en inzet van nieuwe technologie voor vervoer- en verkeersinformatie. Daar komt een extra programma bovenop. Voor beheer en onderhoud  wordt bovenop de 34 miljard euro die tot en met 2028 al in het Infrastructuurfonds is gereserveerd,  400 miljoen euro apart gezet.

Prioriteiten in 2014
Hieronder leest u een korte weergave van een paar prioriteiten uit de begroting van 2014.

Openbaar vervoer en spoor
In 2014 wordt gestart met het ontwarren van de sporen bij Utrecht Centraal. Door een betere doorstroming bij Utrecht kunnen reizigers tussen Amsterdam en Eindhoven en tussen Schiphol  en Nijmegen straks vaker een trein pakken. Ook worden diverse stations opgeknapt, komen er meer fietsenstallingen en wordt de toegankelijkheid van stations wordt verbeterd. Op basis van de Lange Termijn Spooragenda wil staatssecretaris Mansveld het spoor aantrekkelijker maken voor personen- en goederenvervoer. De plannen worden in 2014 in de nieuwe vervoer- en beheerconcessie voor NS en Prorail verwerkt. Ook neemt het kabinet in 2014 een Voorkeursbeslissing over de invoering van het Europese treinbeveiligings- en besturingssysteem ERTMS. Met het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen zet het ministerie in op verbetering van de veilige doorstroming van trein- en wegverkeer op overwegen.

Wegen
Het ministerie zet vaart achter belangrijke wegprojecten als de Blankenburgtunnel, Ring Utrecht (A27), A13/A16 en de verlengde A15. In de kabinetsperiode Rutte II komt er in totaal ruim 760 kilometer asfalt bij, in 2014 wordt hiervan 149 kilometer asfalt gerealiseerd. Rijkswaterstaat zet in op duurzame en efficiënte maatregelen, zoals duurzamer asfalt. Ook kiest het ministerie voor duurzame mobiliteit: naast het nastreven van steeds scherpere CO2-emissienormen voor auto’s en vrachtwagens  in Europees verband, ondersteunt het  kabinet nationaal de toepassing van alternatieve energiebronnen voor mobiliteit en transport. Het kabinet geeft hiernaast de komende jaren bijzondere aandacht aan fietsers en ouderen.

Selectieve groei Schiphol
Schiphol moet binnen bepaalde grenzen kunnen groeien en de tarieven van de luchthaven moeten concurrerend kunnen zijn. Vliegverkeer dat niet gebonden is aan de mainport Schiphol wordt opgevangen op regionale luchthavens. Bijvoorbeeld op de nog te ontwikkelen luchthaven Lelystad. Omwonenden worden beschermd tegen geluidsoverlast en het risico op vogelaanvaringen wordt verder beperkt.

Een totaalbeeld van de begroting voor volgend jaar vindt u op de site van IenM.

 
Auteur: Marieke Hut

Minister Melanie Schultz van Haegen

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.