Bedrijveninvesteringszones: geldstromen voor duurzaam vervoer

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De experimentele ‘Bedrijveninvesteringszones’ (BI-zones) krijgen een definitieve status. Dat betekent dat bedrijventerreinen en winkelgebieden geldstromen van alle ondernemers blijvend kunnen bundelen, ook voor duurzaam vervoer.

Sinds 1 mei 2009 is de ‘Experimentenwet Bedrijven Investeringszones’ van kracht. Zo’n BI-zone geldt 5 jaar en komt er alleen als de meerderheid van de huurders dat wil. Op het bedrijventerrein of in het winkelgebied moet elke ondernemer dan meebetalen aan gezamenlijk beheer, net als bij een Vereniging van Eigenaren. Het draait niet alleen om ‘schoon, heel en veilig’ bovenop wat de gemeente doet, maar ook om bereikbaarheid.

Tot 2009 liepen initiatieven voor parkmanagement vaak stuk op free riders: ondernemers die niet meebetaalden maar wel profiteerden. In een BI-zone betaalt elke huurder een heffing bovenop de onroerende-zaakbelasting aan de gemeente. Dat bedrag varieert van 25 tot enkele duizenden euro’s per jaar. De gemeente sluist de opbrengst terug naar een stichting of vereniging van de ondernemers.

Business Improvement District

BI-zones zijn overgewaaid uit Groot-Brittannië. Daar zijn er 140 en heten ze Business Improvement District. Zo’n BID heeft 55.000 tot 2.700.000 euro per jaar te besteden, vooral aan de kwaliteit van de openbare ruimte: extra groen, extra schoonmaak en extra toezicht.

Enkele BID’s doen ook aan mobiliteitsmanagement. Zo promoot ‘Better Bankside’ op de zuidoever van de Thames in Londen lopen en fietsen (huurfietsen, fietsreparatie, fietssnelwegen, stallingen), aldus coördinator reisplanning Sophie Tyler op het mini-symposium ‘Beter Benutten door PPS’ van bureau Advier. ‘BID’s hebben geld dat overheden steeds minder hebben.’

113 BI-zones in Nederland

Nederland telt 113 BI-zones: 35 op bedrijventerreinen en 78 in winkelgebieden. Zij ontvangen per jaar 10.000 tot 350.000 euro. Bij de meeste BI-zones staat bereikbaarheid in de statuten. Vanwege de gunstige resultaten en positieve evaluatie heeft minister Kamp van Economische Zaken gemeld dat de Experimentenwet een definitieve wet wordt.

Roermond

Koopstad Roermond loopt voorop: alle bedrijventerreinen en winkelgebieden zijn BI-zone. De acht BI-zones met in totaal 1175 ondernemers en de gemeente richtten een mobiliteitsfonds op. Dat is voor duurzame bereikbaarheid, bovenop de uitgaven van de gemeente aan bijvoorbeeld asfalt. Via het fonds hebben de BI-zones meebetaald aan enkele proeven. Zo heeft de NS-Spoordeelwinkel 1000 voordelige dagkaarten naar Roermond verkocht zodat automobilisten met de trein konden, is de bewegwijzering vanaf het station verbeterd en zijn spidermaps ontwikkeld: ov-plattegronden met alleen de rechtstreekse lijnen vanaf één punt. Om het mobiliteitsfonds verder te versterken vragen de ondernemers de gemeente om het parkeertarief te verhogen met 0,10 euro per uur. Dat zou 50.000 euro per jaar extra betekenen.

 
Auteur: Marc Maartens

Spidermap Roermond; een ov-plattegrond met alleen de rechtstreekse lijnen vanaf één punt

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.