Bedrijfsleven kan 1,4 miljard euro besparen op zakelijk vervoer

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Slechts één op de drie organisaties stuurt daadwerkelijk, aan de hand van doelstellingen, aan op de kosten voor zakelijke mobiliteit van hun werknemers. In het bedrijfsleven is deze post een ‘low interest'-onderwerp. Ook alternatieve vormen van mobiliteit komen nauwelijks ter sprake. Mobility Mixx stelt, op grond van een TNS Nipo-onderzoek, dat werkgevers hierdoor op jaarbasis duizenden euro's missen.

Aan ruim 300 werkgevers in Nederland is gevraagd welke afwegingen zij maken bij de invulling van de zakelijke mobiliteit. Iets meer dan een derde (34 procent) van de werkgevers denkt hier niet eens jaarlijks over na. Van de respondenten geeft 40 procent aan graag te willen bezuinigen op deze kostenpost. Ook zoeken werkgevers steeds meer naar een duurzame invulling van de zakelijke kilometers: bijna een kwart oriënteert zich actief op minder milieubelastende vervoersalternatieven. Vooral grote bedrijven (>100 werknemers) vinden het belangrijk om openbaar vervoer te stimuleren. Bij kleine bedrijven is dit minder dan 10 procent van het totaal.

Paul Wessels, directeur van Mobility Mixx: ‘Er zijn efficiënte en duurzame oplossingen voor zakelijk vervoer te over. Veel bedrijven denken nog in termen van kilometervergoeding of een leaseauto. Ze vergeten de relatief nieuwe oplossingen, zoals een mobiliteitskaart of deelauto. Met deze alternatieven kan het bedrijfsleven op jaarbasis bijna 1,4 miljard euro besparen, zo bleek uit eerder onderzoek. Per organisatie is dit per werknemer gemiddeld tot zo’n 200 euro per jaar.’

Samen met het onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau CE Delft ontwikkelde Mobility Mixx de MobiliteitsMonitor. Met deze methode valt te analyseren welke mobiliteitsvormen ideaal zijn voor een bedrijf en wat deze mix de onderneming oplevert.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.