BBA gaat varen tussen Velsen en Amsterdam

woensdag 10 mei 2006
timer 3 min

De snelle ov-veerdienst tussen Velsen en Amsterdam gaat vanaf 1 januari 2008 met drie nieuwe boten varen, haar frequentie verhogen en ook de verbinding uitbreiden naar de ferryboot naar Newcastle, het IJmuiderstrand en de bazaar in Beverwijk. Met dit aanbod won BBA de nieuwe concessie voor deze veerdienst. Dit contract geldt voor een periode van ten minste zes jaar.

De provincie Noord-Holland is opdrachtgever voor het vervoer te water op het Noordzeekanaal. Omdat het huidige contract op 31 december 2007 afloopt is de provincie een aanbestedingsprocedure gestart voor het nieuwe contract.
Op een jaarlijkse bijdrage van de provincie van maximaal 1.127.400 euro, biedt BBA Personenvervoer NV een korting van 250.000 euro en tegelijk aanzienlijk meer vervoer: ten opzichte van 2006 een stijging van het aantal afvaarten tussen Velsen en Amsterdam van 50 procent.
De bestaande halfuurdienst in de spitsuren blijft gehandhaafd. Daarnaast wordt in de daluren, op zaterdagen en op zondagen de bestaande uurdienst uitgebreid tot een halfuurdienst. Op werkdagen en op zaterdagen wordt ’s avonds langer doorgevaren.
BBA schaft drie nieuwe schepen aan. Deze vaartuigen zijn rolstoeltoegankelijk. Fietsen worden gratis vervoerd. Daarnaast introduceert BBA speciale actiekaartjes en andere promotieactiviteiten.De provincie verwacht door de aangeboden verbeteringen een aanzienlijke stijging van het gebruik van de hogesnelheidsveerdienst en van de tevredenheid van de reizigers.
Naast dit basispakket biedt BBA aan om een aantal nieuwe verbindingen te realiseren. Het betreft een dagelijkse rechtstreekse verbinding van Amsterdam naar de ferry naar Newcastle (die uit IJmuiden vertrekt), in de zomermaanden rechtstreekse vaarten van Amsterdam naar het IJmuiderstrand en in het weekend rechtstreekse vaarten van Amsterdam naar de Beverwijkse Bazaar. In de komende maanden zal in samenwerking met de vervoerder en de betrokken gemeenten worden onderzocht welke voorzieningen moeten worden getroffen om deze verbindingen aan te bieden (bijvoorbeeld extra steigers). Afhankelijk van de uitkomsten van dit onderzoek zal de provincie een besluit nemen over het al dan niet laten uitvoeren van de aangeboden nieuwe verbindingen.
Voor BBA (dochteronderneming van Veolia) is dit de tweede ov-veerdienst in Nederland. In Zeeland vaart BBA op de veerdienst Vlissingen-Breskens. Op de lijn Velsen Amsterdam gaat BBA varen onder de naam van het moederbedrijf Veolia

Connexxion
De huidige concessiehouder Connexxion reageert teleurgesteld op het verliezen van de ov-verbingen. Woordvoeder Herman Opmeer: 'We hebben deze lijn opgezet en ontwikkeld, maar bovenal vinden we het jammer voor het personeel van deze lijn (25 werknemers) dat niet onder de Wet Personenvervoer valt en dus per 31 decmber zijn ontslag krijgt. We proberen natuurlijk wel intern een oplossing te vinden, maar een kapitein plaatsen we wat moeilijker dan een buschauffeur.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.