Avondparkeren Nijmegen heeft effect

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Een goedkoop avondtarief van 50 cent zorgt in Nijmegen voor een lagere parkeerdruk. En dat terwijl het aantal parkeerders in de binnenstad de afgelopen twee jaar niet afnam.

Wijzigingen in het parkeerbeleid en in de parkeercapaciteit zorgen dat parkeervoorzieningen in de binnenstad beter bereikbaar zijn. Bezoekers en bewoners vinden makkelijker een parkeerplaats en de parkeerdruk op straat neemt af door het lage avondtarief in de parkeergarages.

Meer ruimte op straat
Uit een parkeertellingenonderzoek van Ecorys blijkt dat het betaald parkeren in de avonduren geen negatieve effecten heeft op de totale aantallen parkeerders. Het aantal auto’s op straat en in de garages was in 2011 vergelijkbaar met 2013. Volgens de onderzoekers parkeren doelgroepen steeds meer op plaatsen waar de gemeente dat gewenst acht. Bewoners en andere vergunninghouders op straat, bezoekers in de garage. Ook nam het gebruik van het transferium in Nijmegen-Noord  ten opzichte van 2011 met zo’n 600 voertuigen per maand toe. Dit schept ruimte op straat voor vergunninghouders. Van deze groep staan in vergelijking met twee jaar geleden 261 (19 procent) meer auto’s op straat.

Herverdeling auto’s over binnenstad
Ondernemers wezen erop dat sommige plekken in de stad op grotere afstand van de garages liggen. De gemeente heeft daarom op een aantal parkeerterreinen ook het goedkope avondtarief ingevoerd. De maatregel om in vijf ringstraten vergunninghouders tussen 11.00 en 17.00 uur op andere plekken in de stad te laten parkeren om ruimte te maken voor kortparkerend winkelend publiek, zorgt voor een herverdeling van de auto’s over de binnenstad. Het parkeertellingenonderzoek toont aan dat de vrije ruimte overdag in de ringstraten daadwerkelijk wordt gebruikt door bezoekers en dat vergunninghouders elders in het centrum parkeren. In de avonden is er meer ruimte voor de vergunninghouders vanwege het avondparkeren: veel bezoekers wijken uit naar de goedkopere garages.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.