Avantislijn; nieuwe spoorverbinding Heerlen-Aken

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Provincie Limburg en de Aachener Verkehrsverbund zijn van plan een nieuwe spoorverbinding Heerlen-Aachen aan te leggen. Beide partijen willen de exploitatie van de treindienst gezamenlijk aanbesteden zodat eind 2016 de eerste trein zal gaan rijden.  

De Via Avantis zorgt voor de verbinding van de regio’s Aken (560.000 inwoners en 230.000 arbeidsplaatsen), Maastricht en Parkstad Limburg (250.000 inwoners en 90.000 arbeidsplaatsen). Met de nieuwe spoorverbinding kunnen de gebieden nog meer als één stedelijk gebied functioneren. Dit is van belang voor de burgers aan beide zijden van de grens in verband met wonen, werken, winkelen, recreëren, toerisme (Euregionale ontsluiting Gaiapark, Mondo Verde, Snowworld, Gravenrode) en onderwijs. Er worden dagelijks duizenden grensoverschrijdende reizigers verwacht.

Daarnaast verzorgt de Via Avantis voor een snelle en aantrekkelijke ontsluiting van het grensoverschrijdend bedrijventerrein Avantis per openbaar vervoer en vormt daarmee een belangrijke bijkomende vestigingsfactor voor Avantis. Avantis is van belang voor de Euregio vanwege de werkgelegenheid en als overloopgebied voor de toekomstige bedrijfsontwikkelingen rondom de RWTH Aachen University, Zuid-Limburg en de regio Parkstad Limburg.

Duitse en Nederlandse partijen werken al langer samen in de planvorming van de Avantislijn. Aan Nederlandse zijde hebben rijk, provincie Limburg en de gemeenten Heerlen en Kerkrade de benodigde 18 miljoen euro al gereserveerd. Na een positief besluit over de financiering van het Duitse deel kan de verdere voorbereiding worden gestart.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.