Automotive Campus Helmond opent waterstoftankstation

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

AutomotiveCampusNL beschikt vanaf vandaag (29 november) over een waterstoftankstation. Het station biedt de waterstof aan bij een druk van 350 bar, waarbij nieuwe prototypes van een waterstofbus en -vuilniswagen uitgebreid worden getest. Binnen enkele maanden wordt de druk aan de pomp opgevoerd tot 700 bar, wat het station ook geschikt maakt voor toekomstige personenauto's op waterstof.

Het nieuwe station, eigendom van WaterstofNet, is het resultaat van samenwerking binnen het Europese Interreg IV-programma Vlaanderen-Nederland. Het Brabantse kennis- en innovatiecentrum levert met het station een belangrijke bijdrage aan het ontwikkelen van emissievrij vervoer in 2025.

Waterstofregio Vlaanderen-Zuid-Nederland
Ballast Nedam en het Vlaamse Hydrogenics bouwden het nieuwe tankstation dat Ballast Nedam de komende twee jaar zal onderhouden. Opdrachtgever WaterstofNet wil Zuid-Nederland en Vlaanderen tot een toonaangevende waterstofregio binnen Europa maken. Binnen dat kader ontwikkelt WaterstofNet met steun van de Nederlandse en de Vlaamse overheid, de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Limburg en partners uit het bedrijfsleven en het onderwijs concrete marktoplossingen die een grootschaliger gebruik van de duurzame brandstof dichterbij brengen.

AutomotiveCampus NL is blij met de komst van het tankstation. 'Vanwege de aanwezige kennis en bedrijvigheid is het een perfecte locatie voor dit station en wordt de campus alleen maar aantrekkelijker voor bedrijven die zich bezighouden met waterstoftechnologie', stelt Fred Welschen, directeur AutomotiveNl.

Conceptbus VDL Bus & Coach
Voor het Brabantse VDL Bus & Coach draagt het station bij aan de ontwikkeling van een bus met een nieuw ontwikkeld modulair concept, wat een perspectief biedt om een stuk goedkoper te zijn dan de huidige brandstofcelbussen. 'Om waterstof voor een brede markt aantrekkelijk te maken is het zaak dat de kostprijs van een dergelijk voertuig en de brandstofkosten omlaag gaan', aldus manager public transport Alex de Jong.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.