Automatisch autorijden

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Autorijden zonder je handen aan het stuur te houden? Het is al mogelijk. De auto van de toekomst bepaalt zelf de snelheid en zorgt dat een automobilist korte maar veilige afstand houdt.

Automatische auto’s zijn volop in ontwikkeling, tijd dus om de proef op de som te nemen op de openbare weg. Het Dutch Automated Vehicle Initiative (DAVI) – een samenwerkingsverband tussen TU Delft, RDW, Connekt en TNO- is hier op 12 november mee gestart.

Schokbewegingen voorkomen
De officiële lancering van DAVI vond plaats tijdens de Innovatie-estafette in de RAI Amsterdam. Minister Schultz van Haegen stapte direct na de opening van de beurs zelf in een DAVI-voertuig en reed mee over de A10. Het gaat om automatische coöperatief bestuurde auto’s. De voertuigen beschikken over techniek om automatisch te rijden en kunnen communiceren met andere voertuigen en de infrastructuur. Een korte film vertelt hier meer over. 

Minister Schultz van Haegen: 'Als auto’s met elkaar communiceren en gelijktijdig optrekken of afremmen voorkom je schokbewegingen op de weg en stroomt het verkeer vlotter door. Deze auto’s kunnen bovendien dicht op elkaar in een treintje rijden en benutten daarmee de beschikbare ruimte op de wegen veel beter.'

Iedereen aan de automatische auto
DAVI maakt onderdeel uit van de aanpak van minister Schultz van Haegen voor een betere benutting van de bestaande infrastructuur.  Daarnaast zijn er positieve effecten voor de verkeersveiligheid en voor het milieu. Bij DAVI wordt kennis verzameld en ontwikkeld om automatische voertuigen uitgerust met coöperatieve systemen  te laten rijden op de openbare weg. Op de langere termijn wil DAVI ervoor zorgen dat automatisch rijden voor iedereen toegankelijk is en dat het past in het huidige mobiliteitssysteem. DAVI realiseert zijn doelstellingen in samenhangende onderzoeksprojecten met Nederlandse en buitenlandse partners.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.