Auto speurt naar voetgangers

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Iedereen weet hoe moeilijk het is om als automobilist bij slecht zicht op tijd voetgangers te zien. Het scheelt natuurlijk als wandelaars bij bijvoorbeeld mistig weer zich beter zichtbaar maken door reflecterend materiaal op de kleding aan te brengen, alleen dringt deze mogelijkheid niet tot iedereen door. Maar nu is er een nieuw detectiesysteem, dat flinke vooruitgang lijkt te bieden.

Kern van het systeem, dat recent ontwikkeld is door onderzoekers van de universiteit Carlos III van Madrid (UC3M), bestaat uit twee in de auto aangebrachte infraroodcamera’s, die de weg afspeuren naar voetgangers. ‘Met het model dat we in ons onderzoek hebben gebruikt kunnen we voetgangers tot op een afstand van 40 meter vooruit detecteren,’ verduidelijkt Daniel Olmeda van UC3M. ‘Het is mogelijk om deze afstand te vergroten als we de gebruikte lens vervangen door een exemplaar met een groter focusseerbereik.’ Om te voorkomen dat het systeem alarm slaat bij objecten die enigszins op voetgangers lijken (bomen!) is het systeem ook voorzien van geavanceerde software om patronen te herkennen. Een voordeel van deze nieuwe detectietechniek is dat er een infrarode sensor is gebruikt, een zogenaamde microbolometer, die geen koeling behoeft. Daardoor kan het systeem goedkoper uitvallen dan met traditionele sensoren.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.