Arnhems waterstoftankstation voor vier voertuigen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

In Arnhem staat een commercieel waterstoftankstation, voor elektrische auto’s met een brandstofcel, die aan boord waterstof omzet in elektriciteit. De eerste vier klanten van deze installatie zijn: een vrachtwagen van 2Switch, de Fiat Doblo van de gemeente, de Subaru Impreza van de Arnhemse ondernemer Hans van der Woude en een streekbus van Connexxion.

Uit voorlopig onderzoek van de TU Delft blijkt dat de bewoners in de naaste omgeving weinig afweten van het waterstoftankstation, van waterstof als energiebron en van waterstofauto’s in het algemeen. Gemiddeld genomen vinden de mensen het tankstation positief voor het milieu en relatief veilig.

Onderzoek naar veilige waterstofinfrastructuur

Om de markt voor te bereiden op bredere inzet van deze brandstof heeft het Duitse onderzoeksbureau Ludwig-Bölkow-Systemtechnik (LBST) onderzoek gedaan naar hoe een veilige waterstofinfrastructuur eruit kan komen te zien.

Belangrijke invalshoek, voor Duitsland en de rest van Europa, is het hanteren van de in ontwikkeling zijnde normen van het technisch comité van de International Organisation for Standardization ISO, waarbij met name ISO 20100 relevant is. Deze norm geeft onder meer ontwerprichtlijnen van tankstations, aanbevelingen voor brand- en explosiebescherming en veiligheidsafstanden tot waterstofinstallaties.

Parkeergarages

Voor parkeergarages zijn er nog geen Europese voorschriften. Maar er is nog tijd, want grootschalige marktintroductie van waterstofvoertuigen staat pas in 2015 op de agenda, zo constateert LBST geruststellend.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.