Aqua Dock: proeftuin voor drijvend bouwen in Rotterdam

dinsdag 3 november 2015
timer 2 min

Op 2 november is Aqua Dock geopend in de Dokhaven van RDM Rotterdam. Aqua Dock is een test-, demonstreer-, en productielocatie voor innovaties op het water.

Aqua Dock vervult een belangrijke rol in de Rotterdamse ambitie om pionier te zijn op het gebied van stedelijke klimaatadaptatie en slimme, groene havens. Stadshavens Rotterdam biedt de ruimte voor dergelijke, unieke initiatieven.

Innovatiekraamkamer
Aqua Dock, is een innovatieve en experimentele test-, demonstreer- en productieomgeving voor drijvend bouwen. Het tonen van en werken aan de ontwikkeling van nieuwe technieken, producten en prototypes staat hier centraal.

Video
De experimenteerlocatie bestaat uit een drijvende bouwsteiger met daaraan waterkavels waar verschillende experimenten kunnen worden verricht. Te denken valt aan een testlocatie voor drijfsystemen, drijvende keringen en een drijvende kas, maar ook aan drijvende woningen, kantoren en een hotel. Klik hier voor een video

Eerste huurder
Aqua Dock biedt ook kansen voor crossovers met de op RDM aanwezige maritieme sector. Er lopen nu al experimenten met maritieme toepassingen in drijvende constructies en met de ontwikkeling van onderwaterdrones voor de meting van de waterkwaliteit. De eerste huurder binnen Aqua Dock is het consortium Houtdok olv TNO en Urban Green.

Haven, gemeente en Hogeschool Rotterdam
Aqua Dock is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en RDM Centre of Expertise (RDM CoE) van Hogeschool Rotterdam. Hierbij zorgen de gemeente en het havenbedrijf voor de aanleg en exploitatie en RDM CoE voor de aansluiting op kennis, onderwijs en onderzoek.

 

Meer informatie

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.