App ‘Slim parkeren’ valt in de prijzen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

‘Slim Parkeren’, het gezamenlijke onderzoeksproject van Q-Park Nederland en Maastricht Bereikbaar heeft een European Parking Award (EPA) gewonnen. De app is volgens de jury goed voor mens en milieu.

De European Parking Award is een prijs voor excellentie in parkeren. Doel van de tweejaarlijkse wedstrijd is om kwalitatieve en duurzame verbeteringen in de openbare parkeerfaciliteiten te bevorderen. Q-Park en Maastricht Bereikbaar kregen de prijs in de categorie ‘Innovatie’

App ondersteunt bij vinden parkeerplek
Het onderzoek Slim Parkeren, uitgevoerd door onderzoekers van de VU Amsterdam, is een app die bezoekers van de stad Maastricht ondersteunt bij het vinden van een parkeerplaats. Doel hiervan was te onderzoeken welke informatie het parkeergedrag van bezoekers van een stad kan beïnvloeden. Hierdoor zijn auto’s beter over de stad te verdelen, wat de verkeersdoorstroming ten goede komt.

Positief voor bestuurder en milieu
Via de app krijgt de automobilist bepaalde informatie wel of niet aangeboden; de onderzoekers konden zo  zien wat het effect was. Het gaat dan bijvoorbeeld om de beschikbaarheid van een parkeerplaats, de afstand tot het bezoekdoel of het parkeertarief. ‘Een daadwerkelijke innovatie, omdat actuele informatie over beschikbare parkeerplaatsen snel te vinden is’, aldus de jury. ‘Zo rijden mensen rechtstreeks naar hun bestemming, wat positief is voor het milieu. Onderzoek naar de effectiviteit van deze app wijst uit dat mensen geneigd zijn om meer te parkeren in parkeergarages.’ Q-Park won de EPA in 2007 ook al.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.