App herkent en volgt reisgedrag

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Een app die files voorkomt door reisgedrag te beïnvloeden. Onderzoekers van de Universiteit Twente maakten dit mogelijk. Samen met partijen uit wetenschap, overheid en bedrijfsleven ontwikkelden zij de smartphone-applicatie SMART.

Door verplaatsingsgedrag te veranderen zijn uitbreidingen van verkeersinfrastructuur terug te brengen. Eric van Berkum van de vakgroep Verkeer, Vervoer en Ruimte werkt momenteel aan technische optimalisatie: het herkennen van verplaatsingen waarbij meer dan een vervoersmiddel wordt gebruikt.

Persoonlijk reisadvies
De gebruikers van de SMART-app (SMART  staat voor Self-Motivated And Rewarded Travelling) krijgen een gepersonaliseerd reisadvies. Het advies houdt rekening met actuele informatie zoals doorloopsnelheid, wegafzettingen en gestrooide wegen. Daarnaast biedt de app prikkels om bepaald vervoersgedrag te bereiken. SMART waarschuwt voor problemen op de route, helpt met het realiseren van doelen zoals lagere CO2-uitstoot of het verbranden van calorieën, zowel individueel als in competitieverband. Mensen die hun gedrag aanpassen door vaker op de fiets te gaan, bepaalde routes te nemen of juist vermijden of buiten de spits te reizen, een beloning verdienen.

De gemeente Enschede hoopt met de app op vijf procent minder autokilometers in de spits. De app trekt veel internationale belangstelling, onder meer uit Silicon Valley in Amerika, de bakermat van innovaties op ICT gebied.

Bron: universiteit Twente

 
Auteur: Marieke Hut

De SMART-app

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.