ANWB zet maatregelen politieke partijen op een rij

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min
De ANWB heeft, op basis van de doorrekening van het CPB, de maatregelen op het gebied van autokosten en infrastructuur per politieke partij uitgezocht en in één overzicht geplaatst.

Klik hier voor het overzicht.

Files reduceren

Uit ‘Keuzes in Kaart 2013-2017’ - de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s van 10 politieke partijen door het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) – blijkt dat verschillende partijen in staat lijken met hun maatregelen de files fors te reduceren.

GroenLinks is daarbij koploper met 67 procent minder files op de snelweg. DPK, PVV en VVD laten de files juist toenemen met 14, 12 en 10 procent. De toe- of afname ontstaan doordat de politieke partijen verschillende maatregelen willen nemen. Dit varieert van extra belastingen, tot het uitbreiden van wegen, tot het omvormen van de huidige autobelastingen naar een nieuw systeem. 


Forensentaks
In het voorjaar hebben VVD, CDA, CU, GL en D66 afgesproken dat de 19 cent woonwerk-vergoeding per 1 januari 2013 belast gaat worden middels de forensentaks. PVV, PvdA, SP, SGP en DPK hebben gezegd dat zij de belasting niet zullen invoeren voor de automobilist. Ook de VVD heeft inmiddels aangegeven de belasting niet meer te willen. Het CDA en CU willen het bedrag dat mensen onbelast kunnen ontvangen verlagen van 19 cent naar 13 cent (CDA) en 10 cent (CU). D66 en GL willen wel de auto belasten, maar het reizen per ov niet.

Meer, of juist minder wegen
Alleen VVD en PVV investeren extra in het aanleggen van nieuwe wegen. PvdA, SP, GroenLinks en D66 bezuinigen hierop juist fors. Zij willen de komende vier jaar nauwelijks meer extra wegen aanleggen. Alleen de wegen waartoe al besloten is, zullen er nog komen. De andere partijen bezuinigen ook, maar doen dit in mindere mate. Geen nieuwe wegen aanleggen en toch minder files krijgen kan als je het combineert met een andere vorm van belasting betalen voor de auto: het betalen naar gebruik.

 
Andere vorm van belasting reduceert files
De partijen die een vorm van betalen naar gebruik in hun partijprogramma hebben staan, zijn de partijen die de meeste files reduceren. Er zijn drie manieren om de automobilist te laten betalen voor het gebruik van de auto (bovenop de brandstofaccijns). Zo kiezen SP en ChristenUnie ervoor om de automobilist een vast bedrag per kilometer te laten betalen. De SGP kiest er voor om automobilisten in de spits wat extra te laten betalen. PvdA, D66 en GroenLinks combineren deze beide systemen en laten de automobilist per kilometer betalen en nog wat extra in de spits. De prijs per kilometer verschilt sterk per partij. De meeste partijen willen wel dat de kosten van alle automobilisten bij elkaar niet toenemen en verlagen de wegenbelasting en/of de aanschafbelasting.   


Verlies aan keuzevrijheid
Het verhogen van de prijs voor het autorijden en het toenemen van files heeft een negatief effect op de keuzevrijheid. Het zorgt ervoor dat mensen noodgedwongen moeten uitwijken naar een ander vervoermiddel of zelfs het besluit nemen om niet te reizen. Omgekeerd kan ook: door de prijs te verlagen en files te laten afnemen kunnen meer mensen het vervoermiddel kiezen dat ze willen. Uit de berekeningen van de CPB blijkt dat D66 de meeste optimale mix heeft van autokosten en filereductie. Bij hen neemt de keuzevrijheid het meest toe. PvdA, CU en SP volgen. Dit houdt in dat deze vier partijen maatregelen nemen die ervoor zorgen dat er meer reizigers kunnen reizen op een manier die zij het liefst willen. De keuzevrijheid neemt af bij de SGP, VVD, PVV, CDA, DPK, GL.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.