ANWB-Vexpan: parkeerder wil meer betalen per minuut

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Automobilisten ergeren zich aan hoge parkeertarieven en krappe parkeerplaatsen. Maar 20 procent wil wel meer betalen voor betalen per minuut. Dat blijkt uit een onderzoek van ANWB onder bijna 1400 van haar leden in samenwerking met kennisplatform parkeren VEXPAN.

Ruim 71 procent van de ondervraagden ergert zich aan de hoge parkeertarieven, terwijl 45 procent te krappe parkeerplaatsen vervelend vindt. Ook vindt zo’n 30 procent van de ondervraagden het lastig om vooraf de parkeertijd te moeten inschatten. Deze ergernis kan verminderen als meer gemeenten het mogelijk maken om parkeergeld via de mobiele telefoon te betalen.

Ook wordt geklaagd over parkeerautomaten waar slechts met één betaalmiddel kan worden afgerekend. De ondervraagden betalen bij voorkeur betalen per pinpas of contant. Een klein deel van de parkeerders gebruikt liever de mobiele telefoon of een credit card.

20 procent wil meer betalen per minuut
Van de ondervraagden wil 68 procent per geparkeerde minuut kunnen afrekenen in plaats van per heel uur, zelfs als blijkt dat de kosten per uur omgerekend hoger kunnen liggen dan het huidig gehanteerde uurtarief. Ondervraagden zijn bereid 20 procent meer te betalen als betalen voor parkeren per minuut wordt ingevoerd.

Overigens verdiept 78 procent van de leden zich vooraf niet in de parkeertarieven. Wel is een ruime meerderheid bereid om een kwartier te lopen om 5 euro uit te sparen.

Politiek: betalen per minuut
De ANWB roept de politiek en de parkeerbranche op om waar mogelijk het betalen per minuut in te voeren en bovendien de mogelijkheid te bieden om op meerdere manieren af te rekenen. Mensen die op straat parkeren zouden gebruik moeten kunnen maken van mobiel parkeren, zodat ze niet meer vooraf de parkeertijd in hoeven te schatten.

Real-time parkeerinformatie via app’s of de autonavigatie maakt het bovendien mogelijk om vooraf te kiezen uit een duurdere plaats dichtbij de bestemming of een goedkopere iets verder weg.

parkeerders willen best meer betalen, als ze per minuut kunnen betalen

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.