ANWB toetst nieuw ontwerpmodel stedelijke routestructuren

vrijdag 29 mei 2015
timer 2 min

Een ontwerpatelier tijdens de Week van de Openbare Ruimte in Putten en een presentatie tijdens het Verkeersnetcongres ‘Verkeer in de slimme stad’ op 12 mei in Utrecht. Deze sessies en een expertmeeting maken deel uit van het lopende ANWB-onderzoek naar slimme stedelijke routestructuren

Na de zomer levert een onderzoeksteam in opdracht van de ANWB een ontwerpmodel op dat (grotere) gemeenten helpt om een betere ruimteverdeling te maken voor actuele, en toekomstige stedelijke modaliteiten. 

Aanleiding fiets
'De fiets zit nu al klem in grote steden en er komen naar verwachting nog veel meer fietsen en fietsachtige vervoermiddelen bij', zegt Ton Hendriks, verkeerskundig beleidsmedewerker bij de ANWB, tijdens de workshop Slim Verplaatsen op het Verkeersnetcongres. Voor de ANWB is dit gegeven aanleiding geweest om een onderzoeksteam de opdracht te geven om een model te ontwikkelen waarmee gemeenten een integrale visie kunnen ontwikkelen voor een juiste verdeling van de stedelijke ruimte voor de verschillende vervoerstromen in steden.

Hendriks benadrukt dat de ANWB opkomt voor de belangen van alle mobilisten. Daarom mag een oplossing voor de ene modaliteit niet een probleem voor de andere worden. Hoe lossen we dat op? Het onderzoeksteam bestaande uit: Ben Immers advies, Bart Egeter advies, Mobycon en adviesbureau Awareness, heeft een startmodel gemaakt dat praktisch is voorgelegd aan een expertpanel, maar ook aan congresbezoekers van de Week van Openbare Ruimte in Putten op 22 april.

Dilemma's
Deze deelnemers kregen de kans om even te oefenen met het nieuwe model dat start met het doorlopen van een aantal dilemma’s. Wil je bijvoorbeeld mengen, of juist niet, en wil je mengen, of moet je mengen, met welke massa’s en snelheden heb je dan te maken?

Doorloop je deze dilemma’s dan tekenen zich – afhankelijk van ontwerpkeuzes die je dan maakt - patronen af met dominante voertuigfamilies en routepatronen. Dat kan helpen om de juiste beslissingen te nemen in het kader van leefbaarheid, bereikbaarheid, veiligheid, duurzaamheid en flexibiliteit (ruimte kunnen inschakelen voor veranderende modaliteiten en technologische ontwikkelingen).

Hendriks roept zijn gehoor in Utrecht op om niet alleen kennis te nemen van het onderzoek op www.anwb.nl/verkeerindestad , maar vooral ook feedback te geven.

Congresbezoekers van de Week van de Openbare Ruimte in Putten gaan aan de slag met het conceptmodel onder leiding van Ben Immers en Bart Egeter

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.