ANWB: spectaculaire daling filezwaarte in 2011

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Volgens berekeningen van de ANWB is de filezwaarte (lengte file maal duur file) in 2011 spectaculair gedaald. Ten opzichte van de gemiddelde filezwaarte van de afgelopen vijf jaar is er een daling van 27 procent.

Volgens de ANWB hebben vooral automobilisten in de regio Amsterdam dat gemerkt. Op de snelwegen rond Rotterdam waren de files niet veel korter, toch was daar de daling 8 procent.

 

Weer/spitsstroken

De belangrijkste oorzaken van de afname zijn het gunstige weer in het afgelopen jaar en de opening van spitsstroken. In de regio Amsterdam zijn spitsstroken aangelegd op de A1 en de A9. In de regio Rotterdam hebben de snelwegen geen extra rijstroken gekregen. De invloed van het weer werd wederom aangetoond op 21 november. Door de mist hield Rijkswaterstaat de spitsstroken gesloten en stond er tijdens de ochtendspits meer dan 450 kilometer file.

De A2 Amsterdam - ‘s-Hertogenbosch is uit de file top 10 verdwenen. Extra rijstroken zorgen daar voor kortere files. De A4 tussen Amsterdam en Den Haag blijft het grootste knelpunt tijdens de spits. In tegenstelling tot de landelijke daling is de filezwaarte daar zelfs toegenomen. Ook op de A50 Arnhem - Eindhoven waren de files dit jaar weer langer. De drukste spitsen zijn de dinsdagochtend- en de donderdagavondspits. Vergeleken met 2010 zijn de files 25 procent korter.

 
Auteur: Joske van Lith

De filezwaarte is de afgelopen vijf jaar met 27 procent afgenomen. Ook waren de files 25 procent korter dan in 2010.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.