ANWB creëert markt voor mobiel parkeren

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Een onverwacht succesvolle introductie van ANWB Parkeren voor ANWB-leden, wekt de indruk dat het publiek mobiel parkeren omarmt. ‘Begrijpelijk’ zegt ANWB-partner Yellowbrick: parkeerders betalen achteraf, dus nooit te veel en riskeren geen parkeerbon meer. De gemeente Woerden stapte recent over op mobiel parkeren en wil voorop blijven lopen’. En het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten, SHPV, schetst een volgende stap in mobiel parkeren.

Al eerder lanceerde de ANWB de Onderweg App voor verkeer, tanken en alternatief vervoer. Daar is nu de dienst ANWB Parkeren aan toegevoegd. App-gebruikers zien op ieder moment waar ze voor welk tarief kunnen parkeren. Leden die ook daadwerkelijk mobiel willen parkeren via de App of telefoon, melden zich apart aan bij ANWB Parkeren. In de eerste 3 maanden hebben al meer dan 40.000 ANWB-leden zich aangemeld’, zegt Marcel van Venetiën van de ANWB . Deelnemers zijn via ‘de backoffice’ (gratis) aangesloten bij Yellowbrick, een van de vijf grote providers die in Nederland mobiel parkeren mogelijk maken. Als het aan de ANWB ligt, zien parkeerders over niet al te lange tijd op de App, of thuis op internet, ook hoeveel parkeerplaatsen er op de gewenste parkeerbestemming beschikbaar zijn.

Overstap naar mobiel parkeren
Naast de interesse van het publiek, groeit ook het aantal gemeenten dat de overstap maakt naar mobiel parkeren. Dat betekent: of één contract afsluiten met één provider, maar dan is de parkeerdienst ook alleen beschikbaar voor parkeerders die bij die provider zijn aangesloten. Of de gemeente sluit afzonderlijke contracten met alle providers, voor een breed aanbod. Of de gemeente sluit zich aan bij het SHPV en hoeft ‘niets’ meer zelf te doen en krijgt ‘alle providers’ er in één afspraak bij. Voor providers is er dan bovendien een centrale bron voor de gemeentelijke tarieven en de berekeningen.

Ook de gemeente Woerden maakte per 1 juli de overstap naar mobiele parkeerdiensten. Edward van den Elshout, teammanager Ruimte, is erg benieuwd naar de eerste evaluatie over mobiel parkeren van het SHPV. ‘Wij zouden ook graag voorop willen lopen in de volgende fase, het ontsluiten van parkeerdata voor betere route en reisinformatie naar beschikbare parkeerplaatsen.’

Buitenlandse  providers
Leo Runia, namens SHPV: ‘Samen met het ministerie van IenM, RDW en marktpartijen werken we al aan het ontsluiten van betaaldparkerendata: eerst locaties en tarieven en daarna op basis van historische patronen of opgave van parkeerexploitanten, de verwachte beschikbaarheid op parkeerlocaties. Waar we ook naar toe willen is een open markt voor (buitenlandse) providers. Denk aan alle toeristen die bij de grensovergang ineens hogere beltarieven krijgen. Daar moeten we het echt eens over gaan hebben.’

Tool in het voertuig
En de providers? Wilbert Witkamp, woordvoerder Yellowbrick: ‘Wij werken aan een tool in het voertuig, die zelf de parkeertijd aanmeldt en weer afmeldt! Ook dat geeft extra betrouwbare informatie over beschikbaarheid’.

Download hier de Onderweg App

 
Auteur: Joske van Lith

Mobiel parkeren; achteraf betalen en geen parkeerbon meer

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.