Amsterdamse parkeergarages duur en krap
Amsterdamse parkeergarages zijn relatief duur en krap, vergeleken met garages in andere Europese landen. Dat concludeert de ANWB na een internationaal onderzoek naar parkeergarages in Europa.
In samenwerking met Europese zusterorganisaties nam de ANWB ruim 60 parkeergarages onder de loep, in 11 verschillende landen (waaronder vier garages in Amsterdam). Met het onderzoek willen de organisaties exploitanten van parkeergarages stimuleren nog beter in te spelen op de wensen van hun klanten.
Niet breed en niet hoog genoeg
Auto’s zijn de afgelopen jaren gemiddeld steeds breder geworden. Een parkeervak moet nu al minimaal 2.50 meter breed zijn om nog prettig te kunnen uitstappen en schade aan ernaast geparkeerde auto’s te vermijden. In meer dan een derde van de 60 onderzochte garages was het vak maar 2.30 meter breed, in zes garages waren de vakken nog smaller.
In Amsterdam bleken in het ergste geval de parkeervakken slechts 2.20 meter breed te zijn. Ter illustratie: een Golf VII uit 2012 meet al 2.03 meter breed. Een ander probleem is de hoogte. Twee garages in Amsterdam zaten onder de minimumnorm van 1.90 meter.
Kans op lekke banden
Beste parkeergarage uit de test is Opéra in Zürich. Volgens de onderzoekers is deze parkeergarage schoon, goed verlicht en door het gebruik van veel glas ook overzichtelijk. Een heel verschil met de Technische Universität in Wenen. De op- en afrit bij de ingangen waren te steil. Het bleek niet eens mogelijk om de krappe bocht in een keer te nemen. Uit de trottoirband staken bovendien gedraaide metalen randen.
Betalen voor kortere parkeertijd
Nieuwe parkeergarages worden in Nederland volgens de nieuwste NEN-normen gebouwd en voldoen aan eisen als ruime parkeerplekken (2.50 meter) en voldoende hoogte (2.10 meter). Bij renovatie van bestaande garages ziet de ANWB nog wel mogelijkheden tot verbetering van parkeervakken. Om parkeerkosten beheersbaar te houden pleit de bond ervoor dat automobilisten in alle parkeergarages per minuut parkeertijd kunnen betalen in plaats van per (half) uur. In sommige gevallen worden via internet goedkopere parkeertarieven aangeboden. De ANWB adviseert haar leden daarom vooraf op internet te informeren naar parkeerlocaties en –tarieven.
Auteur: Marieke Hut
Reactie plaatsen •