Amsterdam zoekt naar 'desire lines' van fietsers

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De Universiteit van Amsterdam gaat in opdracht van de gemeente Amsterdam het gedrag en de ervaringen van fietsers observeren op een aantal kruispunten. Onderzoekers Marco te Brömmelstroet, Olga Sezneva en Lucas Harms (Amsterdam Institute for Social Science Research) en zijn studenten  brengen met camera's de precieze patronen van fietsers in beeld.

Amsterdam wil graag meer weten over het gedrag en de ervaringen van fietsers op drukke kruispunten, zodat de gemeente weet 'welke eventuele verbeteringen goed aansluiten op het gedrag van fietsers', aldus woordvoerder Johan van Beek. ‘We gaan zoeken naar ‘desire lines’, de gewenste routes van fietsers.’ De onderzoekers gaan via videoanalyse fietsers op verschillende routepatronen tellen, daarnaast wordt er een belevingsonderzoek uitgevoerd.

Desire lines
Het onderzoek is een vervolg op het artikel Het kruispunt en de fietser, gepubliceerd in Verkeerskunde 5/2012 (zie artikel met reacties). Door precieze routes in beeld te brengen ontstaat inzicht in het gebruik van het kruispunt en de routes die fietsers prefereren. De methode is overgewaaid naar Denemarken waar Mikael Colville-Andersen (Copenhagenize design company) de 'desire lines' van fietsers in beeld bracht. Uit zijn werk bleek overigens dat de Deense fietsers in veel gevallen (95 procent) zich aan de regels houden.

 
Auteur: Karin Broer

De gemeente Amsterdam wil weten welke routes fietsers in werkelijkheid nemen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.