Amsterdam wil slimmere bevoorrading binnenstad

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De
De gemeente Amsterdam wil een slimmere en duurzame bevoorrading, vooral binnen de mileuzone voor vrachtauto’s en gaat daarom samen met vervoerders, winkeliers en horecaondernemers maatregelen uitwerken.

De maatregelen staan in het ‘Actieplan Slimme en Schone Stedelijke Distributie Amsterdam’, en moeten bijdragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit, verkeersveiligheid en verkeersdoor­stroming. Dat gebeurt door vervoersbewegingen gedurende de dag te spreiden, bevoorrading te bundelen en door het gebruik van schone vracht- of bestelauto’s en bevoorrading over water en per vrachtfiets.

De komende twee jaar worden zes maatregelen opgepakt. Zo wil de gemeente winkelbevoorrading met stille voertuigen in de vroege ochtend- of avonduren mogelijk maken. Ook worden de venstertijden geoptimaliseerd. Daarnaast worden vervoerders en verladers gestimuleerd hun vrachten te bundelen, terwijl tegelijkertijd wordt gekeken naar slimmere manieren om winkelstraten te bevoorraden, bijvoorbeeld door concentratie van de bevoorrading op een vaste dag in de week of de gezamenlijke ontvangst van goederen in één winkel. Ondernemers met goede ideeën hiervoor kunnen een subsidie aanvragen. Ook wordt ingezet op het gebruik van schone voer- en vaartuigen en de ontwikkeling van overslaglocaties aan de rand van de stad, van waaruit de distributie slim en schoon kan plaatsvinden. Amsterdam wil naast het Foodcenter in 2012 drie overslaglocaties ingebruik hebben, als er voldoende vraag is vanuit het bedrijfsleven. Hierbij wordt ook nadrukkelijk gekeken naar mogelijkheden voor goederenvervoer over water.

Het ‘Actieplan Slimme en Schone Stedelijke Distributie Amsterdam’ is het derde project uit het Actieplan Goederenvervoer. Doel van dit actieplan is om de uitstoot van fijn stof en stikstofdioxide door het vrachtverkeer terug te dringen. In oktober 2008 werd hiervoor al de milieuzone voor vrachtauto’s ingesteld en in november 2009 het Voorkeursnet Goederenvervoer.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.