Amsterdam plaatst motorvriendelijke vangrail

woensdag 18 januari 2006
timer 2 min

De gemeente Amsterdam heeft na een schouw door de Motorrijders Actie Groep een aantal locaties in de stad aangewezen waar de veiligheid voor motoren kan worden verbeterd door het aanbrengen van motorvriendelijke geleiderails. De eerste motorvriendelijke vangrail is aangebracht op het laatste deel van de A2 in de bocht van de Nieuwe Utrechtseweg; zowel stad-in als stad-uit.

Over een lengte van 300 meter heeft de gemeente Amsterdam de bestaande geleiderail van de Nieuwe Utrechtseweg voorzien van een zogenaamde onderplank. Deze voorkomt dat de motorrijder bij een valpartij in de bocht onder de geleiderail doorschuift. Deze aanpassing is uitgevoerd tijdens het aanbrengen van een nieuwe deklaag op de weg. Er staan nog meer aanpassingen van geleiderails gepland. De uitvoering daarvan zal ook plaatshebben als er op die locaties groot onderhoud wordt gepleegd. Mochten tussentijdse ongevalscijfers daartoe aanleiding geven, dan kan ook eerder tot aanpassing worden overgegaan. De motorónvriendelijke locaties binnen de Amsterdamse gemeentegrenzen zijn bepaald in een schouw door de Motorrijders Actie Groep, MAG. Voorzitter Nico Perk: ‘De meeste locaties bevinden zich op de overgangen van rijkswegen naar gemeentewegen.’ Daarnaast trof de MAG nog motoronvriendelijke bochten aan in een aantal ruim opgezette, meerbaans wegen in het deels nog braakliggende Westelijk havengebied. De schouw en het plaatsen van motorvriendelijke geleiderails in de stad vloeien voort uit een gesprek dat de MAG een jaar geleden voerde met de Amsterdamse wethouder Verkeer en Vervoer Mark van der Horst. ‘Het aanbrengen van dergelijke onderplanken past in het scala van maatregelen waarmee we de verkeersveiligheid in Amsterdam verbeteren’, aldus de wethouder.
De MAG timmert hard aan de weg bij wegbeheerders op alle niveaus om geleiderails motorvriendelijk te maken. Naast verschillende provinciale initiatieven is Amsterdam de eerste gemeentelijke wegbeheerder die geleiderails binnen de stadsgrenzen aanpakt.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.