Amsterdam onderzoekt fietsparkeren op daken

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam (IBA) onderzoekt de mogelijkheid om fietsen automatisch op daken van gebouwen te parkeren.

Daarmee zou de huidige overlast door wildparkeren op straat teruggedrongen kunnen worden. IBA wil niet alleen de oplossingen op straat, ondergronds en op het water verkennen, maar ook in de lucht.


Overlast geparkeerde fietsen
Volgens de dienst Onderzoek en Statistiek staan er 295.000 fietsen in de openbare ruimte terwijl er 200.000 officiële plaatsen zijn. Hoewel het aantal plaatsen in de binnenstad sinds 2007 al is gestegen van bijna 34.000 naar meer dan 43.000, is er dus nog steeds een tekort. Omdat ondergronds parkeren relatief kostbaar is, onderzoekt IBA nieuwe, goedkopere alternatieven, waaronder parkeren op daken.


Fietslift
IBA onderzoekt of het mogelijk is om een automatisch fietsparkeersysteem in te zetten, zoals ook al bij ondergronds parkeren wordt gebruikt, bij de pont in Amsterdam-Noord. De gebruiker plaatst zijn fiets bij het Velominck-systeem in een sluisje, een lift brengt 'm naar beneden en hangt de fiets automatisch weg.


IBA onderzoekt ook hoe het gebruik van stallingen kan worden gestimuleerd en denkt daarbij aan glazen liften langs de gevel waarin de fietsen op en neer gaan. Het ingenieursbureau denkt niet dat deze manier dé oplossing is, maar wil per knelpunt de mogelijkheden van een locatie optimaal benutten.

 
Auteur: Joske van Lith

IBA onderzoekt of het mogelijk is om fietsen automatisch op daken van gebouwen te parkeren.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.