Alles leren over bikenomics op het Fietsstadsymposium
Bikenomics is het centrale thema van deze dag. Elly Bleu vertelt over haar Bikenomics-ervaringen in Amerika. Bikenomics gaat over geld en fietsen. Dat wil zeggen: wat kun je besparen met fiets en welke inkomsten kun je genereren met fiets? Daarvan zijn vele voorbeelden. Zo laat gezondheidswinst zich direct vertalen in besparingen op de gezondheidszorg. En wat te denken van ruimtebesparingen in binnensteden als de auto plaats maakt voor de fiets? Letterlijk geld in het laatje wordt gerealiseerd door recreatieverkeer op de fiets en met de fietsverkoop voor de wielersport. Dit en meer geeft een beeld van Bikenomics.
De fiets als goudmijn
Jan Kamminga van de Fietsersbond licht het als volgt toe: ‘Bikenomics staat voor de waarde van de fiets(er): een gemeente die de waarde van de fietser inziet, legt niet plichtmatig een fietspad naast een autoweg aan, maar denkt net iets langer na over wat prettig is voor de fietser en over hoe fietsers optimaal profiteren van het fietspad. Maar ook over de vraag hoe je bedrijven stimuleert om in te zetten op fietsende werknemers.’
Naast de vijf nominaties voor de Fietsstadverkiezing worden twee prijzen uitgereikt: een prijs voor de best samenwerkende regio op het gebied van fiets en een andere prijs voor de gemeente met de beste cijfermatige onderbouwing van haar fietsparkeerbeleid.
Jury Fietsstadverkiezing
Na de bekendmaking van de vijf genomineerde gemeenten voor de Fietsstadverkiezing in 2016 start de volgende fase op weg naar de Fietsstadverkiezing. Zo brengt de jury een bezoek aan de vijf steden en onderzoekt deze de Bikenomics-waarde. De jury bestaat uit Peter van der Knaap (directeur SWOV), Aletta Koster (directeur Dutch Cycling Embassy), Ilse Bloemhof (verkeerskundige bij Fietsstad Zwolle), Erna Jansen (congresmanager Nationaal Fietscongres) en Giuliano Mingardo (onderzoeker aan de Erasmus Universiteit).
Programma
Tijdens de plenaire opening van het symposium wordt het thema op praktische wijze neergezet. In twee aansluitende workshoprondes kan een keuze worden gemaakt naar behoefte aan kennis of interessegebied. Thema’s die aan de orde komen, zijn RO/infra, toerisme, gezondheid, ondernemers en fiets en bereikbaarheid. Ook zal een workshop plaatsvinden over de betekenis van snelfietsroutes.
Meer informatie
Het Fietsstad Symposium vindt op 13 oktober plaats in het Beatrix Theater in Utrecht, van 13.00 tot 17.30 uur. Meer informatie en aanmelden kan via: http://fietsstad.fietsersbond.nl/symposium.
Op het Fietsstadsymposium licht auteur Elly Bleu haar ervaringen met Bikenomics toe
Reactie plaatsen •