Alcoholslot moet slachtoffers in verkeer terugdringen
Het alcoholslot wordt op 1 december ingevoerd. Automobilisten die dan worden betrapt met 1,3 promille of meer alcohol in hun bloed, krijgen het apparaat in hun auto. Dat laat minister Melanie Schultz van Haegen van IenM op 5 oktober in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
De minister wil met het alcoholslot het aantal dodelijke verkeersongelukken waarbij alcohol in het spel is, terugdringen. Het slot kan volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vijf tot zes doden per jaar schelen. Ook worden 50 tot 60 minder gewonden verwacht.
Blazen voor en tijdens de rit
Automobilisten die gedronken hebben kunnen met een alcoholslot niet wegrijden. De bestuurder moet eerst blazen. Als het promillage lager ligt dan 0,2 kan de auto worden gestart. Ook tijdens het rijden moet de automobilist vervolgens enkele keren blazen.
Goedkeuring
De Rijksdienst voor Wegverkeer geeft half oktober de eerste goedkeuring af voor het systeem. Daarna worden de laatste testen uitgevoerd, zodat het slot in december kan worden ingevoerd. De maatregel wordt opgelegd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen bovenop de eventuele straf die de rechter oplegt aan overtreders.
Vorige kabinet
De plannen voor het invoeren van het alcoholslot werden al in 2009 gemaakt door het toenmalige kabinet. Minister Schultz van Haegen geeft nu uitvoering aan dit plan, aldus persbureau Novum.
Auteur: Jacques Lorsheijd
Al in 2008 werden er proeven gedaan met het alcoholslot die nu leiden tot een daadwerkelijke invoering per december 2011
Reactie plaatsen •