Akkoord over nieuwe wegen en betere aansluitingen in regio Rotterdam-Den Haag

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en de verantwoordelijke bestuurders in de regio Haaglanden en Rotterdam hebben 7 december overeenstemming bereikt over drie projecten die cruciaal zijn voor een betere doorstroming van het verkeer in de Randstad.

De drie projecten, die worden uitgevoerd in de regio waar een kwart van het Bruto Nationaal Product wordt verdiend, zijn:

[1] er komt een nieuwe snelweg die de A13 met de A16 verbindt;

[2] er is overeenstemming over de nieuwe oeververbinding tussen de A15 en A20;

[3] de minister en de regio Haaglanden zijn het eens over maatregelen waarmee het verkeer in en om Den Haag vlotter gaat doorstromen.

Nieuwe verbinding A13/A16

De nieuwe snelweg moet de A20, lokale en regionale wegen ontlasten. Met de nieuwe verbinding krijgt het doorgaande verkeer een alternatief, waarmee de reistijd tussen Rotterdam the Hague Airport en het Terbregseplein met 30 procent wordt verkort. Het Rijk draagt 645 miljoen euro bij aan de verbindingsweg, de regio 100 miljoen euro. Het resterende bedrag (245 miljoen euro) wordt opgebracht met tol. De verwachting is dat de aanleg in 2015 start.

Nieuwe oeververbinding

De nieuwe oeververbinding  is noodzakelijk om de bereikbaarheid van de haven te verbeteren en de drukke Beneluxtunnel te ontlasten. De minister heeft gekozen voor het tracé van de Blankenburgtunnel. Uit de drie varianten voor deze tunnel kiest de minister voor het tracé Krabbeplas-West. Dit betekent dat de weg niet dwars door maar langs het weidelandschap tussen Maassluis en Vlaardingen gaat lopen. De weg wordt verdiept aangelegd. Kosten voor dit project zijn 1,2 miljard euro, waarvan 300 miljoen euro uit tol wordt betaald.

Maatregelen om Den Haag

Er komen nieuwe rijstroken voor doorgaand verkeer op de A4 en op de in- en uitgaande wegen ongelijkvloerse kruisingen en ruimere opstelvakken. De A4 Passage in Haaglanden is een van de meest urgente flessenhalzen in de Randstad. Het doorgaande verkeer over de A4 en het regionale verkeer in Haaglanden kruisen elkaar in een ingewikkeld verkeersvlechtwerk, met files als gevolg. Voor de verbetering van de doorstroming trekken Rijk en regio samen 500 miljoen euro uit.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.