Airbag voor fietsers wint Intertraffic Safety Innovation Award

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Het project Savecap heeft vandaag (25 maart) de Intertraffic Safety Innovation Award in de wacht gesleept. Dit project wil personenauto’s ‘botsvriendelijker’ maken voor fietsers.

Savecap is een samenwerkingsprogramma van de Fietsersbond met TNO, het ministerie van IenM,  Centraal Beheer Achmea en de Zweedse fabrikant van auto-onderdelen Autoliv. Het project ontwikkelde baanbrekende nieuwe technieken zoals een airbag aan de buitenkant van de voorruit van personenauto’s en een systeem dat automatisch remt voor fietsers vlak voor een aanrijding. Het project toonde bovendien de grote potentie van dit soort systemen aan: per jaar zijn er alleen in Nederland al  60 dodelijke en 300 ernstig gewonde verkeerslachtoffers onder fietsers te besparen.

Airbag voor fietsers
De Fietsersbond nam in 2007 het initiatief een airbag voor fietsers op auto’s te ontwikkelen. De Fietsersbond benaderde TNO met de vraag om computersimulaties van botsingen tussen personenauto’s en fietsers te doen, om zo te leren hoe personenauto’s veiliger kunnen worden voor fietsers. Uit deze studie bleek dat  fietsers bij een botsing anders op auto’s terecht komen dan voetgangers. Voor de veiligheid van fietsers moesten er aanvullende maatregelen komen.

Aanvankelijk stuitte het onderzoek op scepsis. Het is daarom des te verheugend dat de internationale vakwereld met deze prijs aangeeft, de resultaten van Savecap te omarmen. ‘’ Wij hopen dat de verschillende partners, met name de auto-industrie, voortvarend aan de slag gaat met deze kansrijke maatregelen om het aantal fietsslachtoffers aanzienlijk terug te dringen’, aldus Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.