Afwegingskader voor integrale aanpak openbare verlichting
“Een toegankelijke openbare ruimte waar iedereen zijn weg kan vinden.” Met deze ambitie heeft een CROW-werkgroep van ervaringsdeskundigen een afwegingskader opgesteld voor een integrale aanpak voor openbare verlichting. Het belangrijkste uitgangspunt voor het afwegingskader is dat iedereen zich op een veilige manier door de openbare ruimte moet kunnen verplaatsen.
Volgens CROW ervaren zo’n 3 miljoen Nederlanders (enige) moeite om zich in het donker door de openbare ruimte te bewegen. Door vergrijzing zal die groep de komende jaren groeien. In de huidige richtlijnen wordt weinig rekening gehouden met vergrijzing, de ondergrenzen zijn gebaseerd op de behoeften van een gemiddelde jonge Europeaan.
In opdracht van Bartiméus Fonds, Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde en Fonds Collectieve Kennis is CROW in augustus 2019 gestart met de ontwikkeling van een afwegingskader voor openbare verlichting. Directe aanleiding was de ratificatie van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, waarmee Nederland het belang van gelijkheid en participatie in de samenleving voor alle inwoners onderschreef, ook voor mensen met een beperking.
Experts
Voor onderzoek en samenstelling van het afwegingskader heeft CROW een werkgroep samengesteld met experts op het gebied van verlichting, inrichting van de openbare ruimte en visuele beperkingen. Die werkgroep heeft een afwegingskader opgesteld waarin een aantal aspecten die van invloed zijn op de toegankelijkheid van de openbare ruimte bij kunstlicht worden meegewogen. Samenwerking tussen vormgevers en lichtontwerpers is hierbij een vereiste. Zo ontstaan doordachte, duurzame en omgevingsgerichte ontwerpen voor de openbare ruimte waar iedereen graag in verblijft.
Interdisciplinaire manier
Het belangrijkste uitgangspunt voor het afwegingskader is dat iedereen zich op een veilige manier door de openbare ruimte moet kunnen verplaatsen. Daarbij is het van belang dat obstakels op tijd waarneembaar zijn zodat er op tijd geanticipeerd kan worden. Iedereen moet op een zelfverzekerde van een route gebruik kunnen maken. Meer verlichting in de openbare ruimte is volgens de CROW-werkgroep niet de oplossing, ook het ontwerp van de omgeving speelt een grote rol. Het is van belang dat er op een interdisciplinaire manier naar het hele ontwerp en de afstemming van inrichting, materialen en verlichting gekeken wordt.
ik ken dit afwegingskader niet maar ben er wel geinteresseerd.
Met vriendelijke groet,
Esch, Bert van
adviseur openbare verlichting, camera’s, elektrakasten en verkeerregelinstallaties
Gemeente Tilburg
T +31611927094
E bert.van.esch@tilburg.nl
aanwezig: maandag t/m vrijdag (van 09.00 tot 16.00)
Ingediend door Bert van Esch op do, 17/02/2022 - 14:51
Waarom moet het zoveel moeite kosten om verkeersdeskundigen te overtuigen dat er op een bepaalde afslag verlichting moet komen? Afschuifsysteem van de ene overheidsinstantie naar de andere! De mening van burgers en raadsleden worden volkomen genegeerd. Wat doen die ambtenaren toch eigenzinnig alsof zij de wijsheid in pacht hebben.
Ingediend door Honoré Reuling op vr, 18/02/2022 - 20:40
Reactie plaatsen •