Afname CO2-emissiefactoren in 2009-2020

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
In de periode 2009-2020 zullen de CO2-emissiefactoren voor verschillende marktsegmenten in de internationale goederenvervoer afnemen. Dit blijkt uit de geactualiseerde STREAM-studie van onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

In de studie is vooral gekeken naar de uitstoot van broeikasgassen, zoals kooldioxide (CO2) en

luchtverontreinigende stoffen, zoals fijnstof, stikstofoxiden en zwaveloxiden. De uitstoot hangt erg af van de schaalgrootte, bezetting- en beladingsgraad van de vervoersmiddelen. Spoor en binnenvaart scoren op het gebied van CO2-uitstoot in veel gevallen beter dan vrachtwagens. 

 

Vrachtwagens 

De PM10- en NOx-emissiefactoren zullen daarentegen het meest afnemen voor vrachtwagens (50-65 procent), tegenover 30 procent voor de binnenvaart en het dieselspoor. Deze trend is het gevolg van de effectieve Europese emissienormen die gelden voor vrachtwagenmotoren. Voor de andere transportmiddelen is de daling kleiner door een tragere vlootvernieuwing en in het geval van binnenschepen en scheepsmotoren ook minder strenge emissienormen. 

Elektrische treinen

In het algemeen hebben elektrische treinen de laagste uitstoot over de gehele bestudeerde transportketen. De omweg van het spoorvervoer ten opzichte van de andere transportmiddelen kan nauwelijks de voordelen van elektrische rail ongedaan maken. De elektrische trein kan wel weer minder scoren als er een hoge fossiele brandstoffeninhoud bij de productie van elektriciteit is.

STREAM-rapport CE Delft

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De PM10- en NOx-emissiefactoren van vrachtwagens zullen het meest afnemen. (Foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.