Aerodynamische SideWings bevorderen verkeersveiligheid

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Gandert Van Raemdonck startte zijn onderneming Ephicas met een uitvinding waarop hij ook afstudeerde: lichtgewicht, aerodynamische zijschermen aan de onderkant van vrachtwagens. Naast extra brandstofbesparing op de lange afstanden, lijken deze SideWings ook een positief effect te hebben op de verkeersveiligheid in het stadsverkeer.

Testen met deze – gepatenteerde – zijschermen in de windtunnel van de TU Delft en op het circuit toonden een gemiddelde brandstofbesparing van 1,5 liter per 100 km bij snelwegsnelheden. ‘Een interessante besparing’, zegt Rob Aarse van Transport en Logistiek Nederland. Een vrachtwagen verbruikt gemiddeld 25 tot 30 liter per 100 km. In het distributieverkeer is de besparing lager. Van Raemdonck: ‘De aerodynamische weerstand is afhankelijk van de snelheid in het kwadraat.’

Daarentegen hoort Van Raemdonck van afnemers dat ze verkeersveiligheidsvoordeel ervaren in het stadsverkeer. Door hun vormgeving, dekken de panelen de hele zijkant af, ook de wielen. Met name bij dodehoeksituaties ervaren chauffeurs deze toepassing als een effectieve preventieve oplossing. Bij meesturende assen, maken we een opening in de panelen zodat de wielen niet in contact komen met de panelen in een bocht. Van Raemdonck studeert ondertussen door op een soort ‘tail’ achter de vrachtwagen om nog meer brandstof te besparen. Vooralsnog belemmert Europese regelgeving toepassing van deze tail. We zijn in overleg met de Europese Commissie voor een uitzonderingsmaatregeling voor aerodynamische hulpmiddelen.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

[Kortom sidewings] De lichtgewicht, aerodynamische zijschermen aan de onderkant van vrachtwagens zorgen voor extra brandstofbesparing op de lange afstanden, en lijken ook een positief effect te hebben op de verkeersveiligheid in het stadsverkeer.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.