Adviseur politie met verkeerskundige op pad
De Politieacademie is gestart met de opleiding ‘signaleren en adviseren binnen verkeersinfrastructuur’. Afgestudeerden kunnen gaan werken als verkeersadviseur.
Verkeersadviseurs adviseren onder meer over verkeersbesluiten, onveilige situaties, (her)ontwikkeling van gebieden en bij evenementen. Jan Willem Ooms, docent bij de Politieacademie: ‘De verkeersadviseur wordt in sommige regiokorpsen als fulltime functie en in andere regio’s als taakaccent ingevuld. De taak vloeit voort uit artikel 24 van het BABW, dat aangeeft dat wegbeheerders – voordat ze een verkeersbesluit nemen – overleg voeren met de korpschef. De korpschef delegeert deze bevoegdheid aan zijn verkeersadviseurs.’
Verkeersadvisering
Vrijwel alle politiekorpsen hebben meerdere mensen in dienst die zich bezig houden met verkeersadvisering. In de praktijk gaan deze adviseurs geregeld een dagdeel op pad met gemeentelijke verkeerskundigen, en bekijken dan de situaties waar klachten over zijn, of projecten die aangepakt worden.
Interactief meedenken
Ooms: ‘Wij staan er in de opleiding voor om een goed netwerk op te bouwen en vooral veel en laagdrempelig contact met wegbeheerders te hebben. Zo wordt in het voortraject van besluitvorming al duidelijk, wat er gaat gebeuren. Een soort interactief meedenken dus, waardoor besluitvorming veel soepeler verloopt. Dit blijkt in de praktijk heel goed te werken.’
De opleiding duurt 4 maanden. De eerste studenten waren half maart klaar en inmiddels is een tweede groep gestart met de opleiding.
Auteur: Jacques Lorsheijd
(Foto: Politieacademie)
Reactie plaatsen •