Actielijst 2012 van het ministerie van IM

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Gelijk met de miljoenennota heeft het ministerie van IenM de beleidsagenda voor 2012 gepresenteerd. Uitgangspunt is dat het ministerie een betere bereikbaarheid wil bieden door een robuust en samenhangend mobiliteitsysteem. Zo’n systeem levert betrouwbare prestaties en geeft gebruikers keuzemogelijkheden die passen bij hun leefstijl en gebruikspatronen.

Concreet wordt daartoe volgend jaar 190 km aan rijstroken in gebruik genomen. De standaard wordt: 2x3 rijstroken buiten de Randstad op hoofdverbindingen waar structureel files staan, en 2x4 rijstroken in de Randstad. Als cruciale projecten noemt het ministerie: de A4 Delft – Schiedam, de Ring Utrecht en de A6-A9 Schiphol – Amsterdam – Almere, maar ook het knooppunt A6/A7 bij Joure en de N31 bij Harlingen. In 2012 verkent het kabinet nieuwe mogelijkheden voor supersnelwegen. Die ontstaan door het scheiden van het regionaal verkeer op het hoofdwegennet. Bij de randweg Eindhoven zijn hiermee positieve ervaringen opgedaan. Ook wil het kabinet in 2012 de snelheidsverhoging naar 130 km /uur op de acht proeftrajecten definitief maken en ook elders toepassen.

PPS
Het kabinet zet stevig in op publiek private samenwerking (PPS) en beschouwt het als middel om voor minder geld meer kwaliteit te realiseren bij aanleg, onderhoud en beheer van infrastructuur. Het kabinet verdubbelt het aantal PPS-projecten en opent eind 2011 het PPS-loket, waar private partijen met initiatieven kunnen komen.

Benutten
Het programma Beter Benutten voorziet onder meer  in het ruimer openstellen van spitsstroken, het vaker inzetten van intelligente transportsystemen en incidentmanagement. Ook gaat het om afspraken met werkgevers om het woon-werkverkeer terug te dringen en uitbreiding van het aantal fietsstallingen bij stations.

Verkeersveiligheid
In 2012 wordt het Strategisch Plan Verkeersveiligheid bijgesteld en voert het kabinet het alcoholslot en 2toDrive in. De nadruk ligt op het terugdringen van het aantal ernstig verkeersgewonden. De aandacht is daarbij gericht op met name de kwetsbare groepen in het verkeer: ouderen, fietsers en beginnende bestuurders.

Spoor
Volgend jaar worden eerste besluiten genomen voor alle infrastructurele maatregelen uit PHS, het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Seinoptimalisaties en uitbreiding van fietsenstallingen op stations worden versneld uitgevoerd. Eind 2012 wordt de Hanzelijn in gebruik genomen, inclusief de nieuwe stations Dronten en Kampen Zuid. Daarnaast openen volgend jaar de stations Sassenheim, Halfweg-Zwanenburg, Westervoort en Maastricht-Noord. NS wil eind 2012 het papieren treinkaartje afschaffen

Milieu
Het kabinet maakt werk van benutting van groen gas en wil in 2012 de plannen ten aanzien van groen gas nader uitwerken. Nederland zet in op een (kosten)effectief mondiaal en Europees klimaatbeleid. Ten aanzien van het terugdringen van de CO2-uitstoot houdt het kabinet zich aan de Europese afspraken om in 2020 tot een reductie van 20 procent te komen ten opzichte van 1990. Om de luchtkwaliteit te verbeteren werkt het kabinet in VN-verband aan nieuwe emissieplafonds voor luchtverontreinigende stoffen. Naar verwachting leidt dit uiterlijk in 2012 tot vaststelling van nieuwe emissieplafonds voor 2020 – 2030. Deze plafonds worden vervolgens in de Nederlandse wet- en regelgeving geïmplementeerd.

Begroting IenM

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.