Achtergrondrapportage Monitoring Mobiliteit #22
Het ministerie van IenW publiceert wekelijks de achtergrondrapportage 'Monitoring mobiliteit tijdens COVID-19'. Wat valt deze week op?
De hoeveelheid verkeer blijft stabiel, inclusief het uitblijven van serieuze files. De vertraging stijgt, maar is nog steeds veel lager dan vorig jaar (-60%). Vooral tijdens de spits is er minder verkeer. Dat geldt zowel 's avonds als 's ochtends, maar het meeste voor de ochtendspits. Er wordt meer gefietst en gelopen, OV-gebruik is nog net zo laag als vorige week.
Thuiswerken is nog steeds voor veel mensen de norm. Uit onderzoek van TNO blijkt dat vooral in de ICT en de financiële sector veel thuisgewerkt wordt, wat in de lijn der verwachting valt. Als mensen de mogelijkheid hebben om thuis te werken, blijkt dat er thuis meer uren gewerkt worden dan op kantoor.
Ondanks het vele thuiswerken noemt 80 procent van de werknemers de gezondheid goed tot zeer goed. Het aantal burn-out klachten is niet toegenomen. Afwachten is nog wel of dit ook op de lange termijn zo blijft.
Van de mensen die weer naar kantoor gaan, kiest 10 procent voor een ander vervoermiddel, van auto tot e-bike. Voor een deel van deze groep blijkt dit een alternatief voor het openbaar vervoer.
Kan het niet gewoon zijn dat mensen het prettig vinden een belangrijk deel van hun werk goed / beter / effectiever vanuit huis kunnen doen ? Zelfs in de vakwereld wordt reizen gemodelleerd als het overwinnen van een weerstand: in tijd in kosten en discomfort
Ingediend door Lex Boersma op do, 24/09/2020 - 20:59
Reactie plaatsen •