Accu’s e-fietsen recyclen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De groei van het aantal elektrische fietsen zorgt ook voor een groei van het aantal lege accu’s. Jaarlijks gaat het om zo’n 200.000 accu’s, die dus een flinke afvalstroom opleveren.

Stichting Batterijen (Stibat) en de producenten en importeurs van elektrische fietsen (grotendeels verenigd binnen RAI Vereniging afdeling Fietsen) gaan daarom per 1 januari 2014 samenwerken om de accu’s van e-fietsen in te zamelen en te recyclen.

Inzamelpunt is wettelijke plicht
Stibat zorgt voor de sortering en de verstrekking van de juiste inzamelmiddelen. Het bedrijf verzorgt ook de algemene voorlichting aan consumenten en instructies aan verkooppunten van e-fietsen, verzorgt het logistieke traject en maakt afspraken met gecertificeerde recyclers. Zo kunnen producenten en importeurs van batterijen voor elektrische fietsen aan hun wettelijke verplichtingen voldoen. Volgens het Besluit beheer batterijen en accu’s moet de consument zijn oude fietsaccu kunnen inleveren bij ieder verkooppunt van elektrische fietsen.

Nieuwe afvalstroom
‘Door de elektrische fiets wordt de fietsbranche geconfronteerd met een nieuwe afvalstroom’, aldus Jan Bartels, directeur van Stibat. ‘Jaarlijks komen er circa 200.000 accu’s voor e-fietsen op de Nederlandse markt. Aan het einde van hun levensduur moeten deze accu’s op verantwoorde wijze worden gerecycled. Fabrikanten en importeurs van elektrische fietsen zijn verplicht deze accu’s weer in te nemen en op verantwoorde wijze te verwerken. Wij kunnen deze afvalstroom prima inpassen in onze bestaande structuur.’

‘De samenwerking met Stibat is een vrijblijvend advies. Het blijft wel de verantwoordelijkheid van iedere ondernemer om de fietsaccu’s op de juiste wijze in te zamelen en te verwerken’, aldus René Takens, CEO Accell Group en voorzitter van afdeling Fietsen RAI Vereniging.

Bron: RAI Vereniging

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.