Aantal zwaargewonden door verkeersomgevallen daalt

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

In 2012 zijn minder zwaargewonden gevallen in het verkeer dan een jaar daarvoor. In 2011 waren het er 20.100, in 2012 19.200. De minister streeft naar maximaal 10.600 ernstig gewonden in 2020, maar vreest dat dit niet haalbaar is.

Dat staat in een brief die minister Schultz (IenM) vandaag (12 december) aan de Tweede Kamer stuurt. Het is voor het eerst sinds 2006 dat het aantal gewonden is gedaald. Maar of dit het begin is van een trend is nog niet duidelijk.

Geen exacte cijfers
Schultz tekent daar wel bij aan dat het lastig is het aantal gewonden in het verkeer exact vast te leggen in 2012, door de invoering van een nieuw letselregistratiesysteem bij ziekenhuizen. Het reële aantal gewonden kan daardoor iets lager of hoger liggen dan de genoemde cijfers.

Ambities
De minister streeft naar maximaal 500 verkeersdoden in 2020 en verwacht dat deze ambitie haalbaar is. De doelstelling van maximaal 10.600 ernstig verkeersgewonden blijft volgens SWOV buiten bereik, zo stelt de minister in haar brief. Dit komt onder andere door het toenemende gebruik van de e-fiets door 50-plussers. Schultz laat onderzoeken uitvoeren om extra maatregelen ter bevordering van de verkeersveiligheid in beeld te krijgen.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.